Recept
« Terug naar recepten
Indonesische Spekkoek
PT300M
Indonesische Spekkoek
Een heerlijk indonesische spekkoek recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jacko Cornelissen
Bereidingstijd:
300 min
Personen:
- personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
4
Herkomst:
Indonesie
Keuken:
Oosterse
Bron:
eigen keuken
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Indonesische Spekkoek te bereiden
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Splits de eieren. Bekleed de springvorm met bakpapier en kwast lichtjes in met olie. Zet de vorm daarna vast in de oven.
Bereidingswijze:
Klop met de mixer de boter (op kamertemperatuur), suiker en zout 5 minuten in een zeer ruime kom tot een romige massa. Klop de eigelen beetje bij beetje door het botermengsel. Voeg de bloem toe en klop tot een dik beslag.
Verdeel het beslag in tweeen, het ene deel wat groter dan het andere. Mix de specerijen en de rum door het kleinste gedeelte. Mix de vanille door het grootste gedeelte.
Sla de eiwitten in een vetvrije kom zeer stijf. Verdeel dit evenredig over de twee kommen en schep het luchtig met een metalen lepel door het beslag.
Schep een flinke lepel wit beslag in de hete springvorm en spreid met een spatel uit over de bodem. Neem niet al te veel beslag; laat het beslag rustig uitvloeien. Laat het beslag in enkele minuten in de oven gaar worden maar niet bruin. Probeer even uit hoeveel minuten; dit verschilt per oven!
Kwast het gebakken laagje dun in met olie, doe er bovenop een laagje bruin beslag en laat weer uitvloeien. Laat dit laagje weer in enkele minuten gaar worden.
Herhaal dit proces tot al het beslag opgebruikt is.
Zorg ervoor dat de laagjes steeds goed gaar zijn. Ik heb dan ongeveer 10 laagjes wit en bruin deeg. Ik heb het weleens uitgeprobeerd en meer lagen gemaakt, maar het is meer werk en ik vond het zelfs minder lekker!
Laat de koek in de vorm afkoelen en verwijder dan de springvorm.
Verwarm de oven voor op 180°C. Splits de eieren. Bekleed de springvorm met bakpapier en kwast lichtjes in met olie. Zet de vorm daarna vast in de oven.
Bereidingswijze:
Klop met de mixer de boter (op kamertemperatuur), suiker en zout 5 minuten in een zeer ruime kom tot een romige massa. Klop de eigelen beetje bij beetje door het botermengsel. Voeg de bloem toe en klop tot een dik beslag.
Verdeel het beslag in tweeen, het ene deel wat groter dan het andere. Mix de specerijen en de rum door het kleinste gedeelte. Mix de vanille door het grootste gedeelte.
Sla de eiwitten in een vetvrije kom zeer stijf. Verdeel dit evenredig over de twee kommen en schep het luchtig met een metalen lepel door het beslag.
Schep een flinke lepel wit beslag in de hete springvorm en spreid met een spatel uit over de bodem. Neem niet al te veel beslag; laat het beslag rustig uitvloeien. Laat het beslag in enkele minuten in de oven gaar worden maar niet bruin. Probeer even uit hoeveel minuten; dit verschilt per oven!
Kwast het gebakken laagje dun in met olie, doe er bovenop een laagje bruin beslag en laat weer uitvloeien. Laat dit laagje weer in enkele minuten gaar worden.
Herhaal dit proces tot al het beslag opgebruikt is.
Zorg ervoor dat de laagjes steeds goed gaar zijn. Ik heb dan ongeveer 10 laagjes wit en bruin deeg. Ik heb het weleens uitgeprobeerd en meer lagen gemaakt, maar het is meer werk en ik vond het zelfs minder lekker!
Laat de koek in de vorm afkoelen en verwijder dan de springvorm.
jossiedeback zegt: