Deze lekkernij heb ik eens gemaakt voor onze buurvrouw van 95 jaar; ik kon haar daar geen groter plezier mee doen. "Ouderwets" gebak noemde ze het.
Recept
« Terug naar recepten
Jan-in-de-zak
PT90M
Jan-in-de-zak
Een heerlijk jan-in-de-zak recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Barbara Metz
Bereidingstijd:
90 min
Personen:
4-6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
2
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
recept van Wina Born
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Jan-in-de-zak te bereiden
Bloem in een beslagkom doen, in het midden een kuiltje maken en daarin de gist verbrokkelen.
Suiker erover strooien en met een beetje lauwwarme melk tot een glad beslag roeren.
Met wat bloem bestuiven en afgedekt 10 - 15 min op een warme plaats laten rijzen tot de volume is verdubbeld.
In de tussentijd de krenten & rozijnen onder koud stromend water wassen, in de zeef, met kokend water overgieten en laten uitlekken .
Dan met een droge theedoek zorgvuldig droog deppen.
Met de rest van de melk, ei, zout en citroenschil aan het deeg toevoegen.
Samen tot een soepele, weke bal kneden.
Zodra het deeg luchtblazen gaat vertonen is het klaar.
Een schone theedoek met bloem bestuiven, de deegbal inleggen.
Een passend deksel op het deeg leggen en de 4 punten v.d. doek boven het deksel vastknopen (wél losjes dichtbinden, want het deeg zal nog verder rijzen).
In een grote pan met licht gezouten kokend water hangen
Ongeveer 75 min zachtjes laten koken.
Met 2 lepels uit de pan halen, openmaken en meteen opdienen.
Ná het uitpakken kruislings insnijden en serveren.
Presenteer met gesmolten boter, suiker en kaneel óf gebonden, gezoet bessensap.
Suiker erover strooien en met een beetje lauwwarme melk tot een glad beslag roeren.
Met wat bloem bestuiven en afgedekt 10 - 15 min op een warme plaats laten rijzen tot de volume is verdubbeld.
In de tussentijd de krenten & rozijnen onder koud stromend water wassen, in de zeef, met kokend water overgieten en laten uitlekken .
Dan met een droge theedoek zorgvuldig droog deppen.
Met de rest van de melk, ei, zout en citroenschil aan het deeg toevoegen.
Samen tot een soepele, weke bal kneden.
Zodra het deeg luchtblazen gaat vertonen is het klaar.
Een schone theedoek met bloem bestuiven, de deegbal inleggen.
Een passend deksel op het deeg leggen en de 4 punten v.d. doek boven het deksel vastknopen (wél losjes dichtbinden, want het deeg zal nog verder rijzen).
In een grote pan met licht gezouten kokend water hangen
Ongeveer 75 min zachtjes laten koken.
Met 2 lepels uit de pan halen, openmaken en meteen opdienen.
Ná het uitpakken kruislings insnijden en serveren.
Presenteer met gesmolten boter, suiker en kaneel óf gebonden, gezoet bessensap.
Mijn kookverhaal (Barbara Metz)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
bametz-saffrie zegt:
lekkerbekske zegt:
lieke zegt:
lekkerbekske zegt: