Opdienen met witte bonen,gebakken aardappeltjes en de peren.De saus op het vlees lepelen.
Wat er bij te drinken?
1).Een stevige witte wijn
2).Een lichtvoetige rode wijn zoals bv een Beaujolais
3).Een forse Roséwijn
4).Dezelfde wijn waarmee de saus werd smaak gegeven.
Recept
« Terug naar recepten
Kalfstong met Zure Saus en Peertjes
PT180M
Kalfstong met Zure Saus en Peertjes
Rundertong wordt niet vaak meer gegeten.Ten onrechte.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Vlees
- > Bijgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Via Via Via oorspronkelijk Bert Witte
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kalfstong met Zure Saus en Peertjes te bereiden
Peertjes:
*Peertjes schillen in vieren delen en klokhuis verwijderen
*In pan een laagje water doen en de rest van de ingredienten
voor de peertjes erbij doen en verwarmen tot de suiker is opgelost.Dan de peertjes erin en ± 1 uur verwarmen op een laag tot middelhoog vuur
* Peertjes eruit en zo gewenst het perennat inkoken tot de gewenste dikte
#
Tong:
*De tong letterlijk met een borstel schoonboenen en dat herhalen met een paar eetlepels grof zout,dan spoelen onder veel stromend water
*Tong(en) opzetten met ruim water (ze moeten onder staan.
*Erbij doen zout,wortels,uien,prei,bouillonblokje,selderij,
selderij groen,platte peterselie,peper
*Dit zal toch zowat 2 1/2 uur moeten koken voordat de opperhuid van de tong gaat loslaten.Dit is een teken van gaarte (overigens op een laag tot middelhoog vuur)
*Pan van vuur halen en enigszins laten afrkoelen.Dan de opperhuid van de tong verwijderen en de tong in 1 cm dikke plakken snijden
#
Zure saus:
*Romboter smelten en de bloem er door roeren en een blanke roux maken.
*Zodra boter en bloem met elkaar verenigd zijn en gaar begint te worden de bouillon er door roeren,de melk en de azijn en suiker.Goed blijven roeren tot we een gladde homogene saus hebben.De saus kan dikker worden gemaakt met een schepje meel van de johannesbrood-boompitten.
*Op smaak brengen door of suiker of azijn toe te voegen en daarna flink afpeperen
*Peertjes schillen in vieren delen en klokhuis verwijderen
*In pan een laagje water doen en de rest van de ingredienten
voor de peertjes erbij doen en verwarmen tot de suiker is opgelost.Dan de peertjes erin en ± 1 uur verwarmen op een laag tot middelhoog vuur
* Peertjes eruit en zo gewenst het perennat inkoken tot de gewenste dikte
#
Tong:
*De tong letterlijk met een borstel schoonboenen en dat herhalen met een paar eetlepels grof zout,dan spoelen onder veel stromend water
*Tong(en) opzetten met ruim water (ze moeten onder staan.
*Erbij doen zout,wortels,uien,prei,bouillonblokje,selderij,
selderij groen,platte peterselie,peper
*Dit zal toch zowat 2 1/2 uur moeten koken voordat de opperhuid van de tong gaat loslaten.Dit is een teken van gaarte (overigens op een laag tot middelhoog vuur)
*Pan van vuur halen en enigszins laten afrkoelen.Dan de opperhuid van de tong verwijderen en de tong in 1 cm dikke plakken snijden
#
Zure saus:
*Romboter smelten en de bloem er door roeren en een blanke roux maken.
*Zodra boter en bloem met elkaar verenigd zijn en gaar begint te worden de bouillon er door roeren,de melk en de azijn en suiker.Goed blijven roeren tot we een gladde homogene saus hebben.De saus kan dikker worden gemaakt met een schepje meel van de johannesbrood-boompitten.
*Op smaak brengen door of suiker of azijn toe te voegen en daarna flink afpeperen