Recept
« Terug naar recepten
Kerststol
PT350M
Kerststol
Een heerlijk kerststol recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Camilla Uitermark
Bereidingstijd:
350 min
Personen:
? personen
Categorieën:
- > Kinderen - Kerst
- > Taarten, gebak & ijs - Gebak
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
4
Herkomst:
Duitsland
Keuken:
Europese
Bron:
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kerststol te bereiden
Bloem in een kom doen, in het midden een kuiltje maken.
De gist erin verbrokkelen en met een beetje lauwe melk en bloem tot een zetsel roeren.
Onder een schone doek op een warme plaats 40-50 minuten laten rijzen.
Nu van de rand uit de bloem met de overige melk en suiker, gesmolten boter, citroenschil, kruiderijen en zout door het zetsel roeren en met een pollepel krachtig slaan tot het deeg van de rand loslaat.
Het deeg minstens 20 minuten blijven kneden
Vervolgens de gewelde rozijnen en krenten, sukade, sinaasappelschil en amandelen door het deeg kneden (dit gaat vrij zwaar).
Van het deeg een bal vormen en die onder een schone doek 40 minuten laten rijzen.
Opnieuw het deeg flink krachtig kneden, weer 40 minuten laten rijzen
deeg plat drukken op een bestoven bank en in tweën delen.
Ieder deel met de deegrollen in het midden wat dunner maken.
De spijs week maken, door deze te kneden en er twee rollen van maken van 30 cm lengte.
De spijsrol op het platte stuk deeg leggen, deze dicht klappen en iets aandrukken (spijs moet niet meer zichtbaar zijn).
De stollen op een ingevet bakblik leggen en 50 minuten laten rijzen.
Daarna in een oven van 200 °C 70-90 minuten bakken tot het brood gaar is.
Als de bovenkant al te bruin wordt, een stuk alufolie of ingevet boterhampapier erop leggen.
Het warme brood bestrijken met boter en grove suiker en vervolgens bestrooien met poedersuiker waardoor vanillesuiker is geroerd.
De gist erin verbrokkelen en met een beetje lauwe melk en bloem tot een zetsel roeren.
Onder een schone doek op een warme plaats 40-50 minuten laten rijzen.
Nu van de rand uit de bloem met de overige melk en suiker, gesmolten boter, citroenschil, kruiderijen en zout door het zetsel roeren en met een pollepel krachtig slaan tot het deeg van de rand loslaat.
Het deeg minstens 20 minuten blijven kneden
Vervolgens de gewelde rozijnen en krenten, sukade, sinaasappelschil en amandelen door het deeg kneden (dit gaat vrij zwaar).
Van het deeg een bal vormen en die onder een schone doek 40 minuten laten rijzen.
Opnieuw het deeg flink krachtig kneden, weer 40 minuten laten rijzen
deeg plat drukken op een bestoven bank en in tweën delen.
Ieder deel met de deegrollen in het midden wat dunner maken.
De spijs week maken, door deze te kneden en er twee rollen van maken van 30 cm lengte.
De spijsrol op het platte stuk deeg leggen, deze dicht klappen en iets aandrukken (spijs moet niet meer zichtbaar zijn).
De stollen op een ingevet bakblik leggen en 50 minuten laten rijzen.
Daarna in een oven van 200 °C 70-90 minuten bakken tot het brood gaar is.
Als de bovenkant al te bruin wordt, een stuk alufolie of ingevet boterhampapier erop leggen.
Het warme brood bestrijken met boter en grove suiker en vervolgens bestrooien met poedersuiker waardoor vanillesuiker is geroerd.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
lekkerbekske zegt:
opahenny zegt:
beertje36 zegt:
alkien zegt:
beertje36 zegt:
rozaverschoor zegt:
opahenny zegt: