KookJij

Kerststol

Een heerlijk kerststol recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 350 min
Personen: ? personen
Categorieën:
  1. > Kinderen - Kerst
  2. > Taarten, gebak & ijs - Gebak
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Duitsland
Keuken: Europese
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kerststol te bereiden

Bloem in een kom doen, in het midden een kuiltje maken.
De gist erin verbrokkelen en met een beetje lauwe melk en bloem tot een zetsel roeren.
Onder een schone doek op een warme plaats 40-50 minuten laten rijzen.
Nu van de rand uit de bloem met de overige melk en suiker, gesmolten boter, citroenschil, kruiderijen en zout door het zetsel roeren en met een pollepel krachtig slaan tot het deeg van de rand loslaat.
Het deeg minstens 20 minuten blijven kneden
Vervolgens de gewelde rozijnen en krenten, sukade, sinaasappelschil en amandelen door het deeg kneden (dit gaat vrij zwaar).
Van het deeg een bal vormen en die onder een schone doek 40 minuten laten rijzen.
Opnieuw het deeg flink krachtig kneden, weer 40 minuten laten rijzen
deeg plat drukken op een bestoven bank en in tweën delen.
Ieder deel met de deegrollen in het midden wat dunner maken.
De spijs week maken, door deze te kneden en er twee rollen van maken van 30 cm lengte.
De spijsrol op het platte stuk deeg leggen, deze dicht klappen en iets aandrukken (spijs moet niet meer zichtbaar zijn).
De stollen op een ingevet bakblik leggen en 50 minuten laten rijzen.
Daarna in een oven van 200 °C 70-90 minuten bakken tot het brood gaar is.
Als de bovenkant al te bruin wordt, een stuk alufolie of ingevet boterhampapier erop leggen.
Het warme brood bestrijken met boter en grove suiker en vervolgens bestrooien met poedersuiker waardoor vanillesuiker is geroerd.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

opahenny

opahenny zegt:
De melk moet handwarm dus 36 graden zijn. 500 ml melk is gelijk aan 500 gram melk, in de bakkerij worden vocht ook in grammen aangegeven, succes met het maken van jullie stollen:)
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Ik heb wel gelezen 500 ml melk, niet gram en nergens vind ik de gegevens, dat de melk op 360 graden moet zijn.
opahenny

opahenny zegt:
Je hebt bijna 4000 gr stoldeeg met spijs, daar haal je 4 stollen uit van 1000 gram en gebruik 150 gr spijs per stol van 1000 gram:)
beertje36

beertje36 zegt:
Ik maak ook vaak gewoon een stol zonder al die extra's hoor. Maar voor de kerst vond ik het wel erg feestelijk met die kleurtjes, maar als je het aan mijn vriend vraagt mag het net zo lief ook een gewone stol zijn, maar wel met amandelspijs natuurlijk en het liefst zelfgemaakte amandelspijs :p:p
alkien

alkien zegt:
Dank voor je reactie Beertje, snap ik helemaal, maar niet iedereen houd daarvan, daarom heb ik het weggelaten. Je krijgt al zoveel Luxe Kerststollen in de winkel,met noten en nog veel meer dingen erop en eraan, daar moet je van houden. Geef mij maar het ouderwetse...kan ik het nog slijten aan mn gezin, anders lust niemand het :D Maar, wat jij zegt..gelijk heb je.;)
beertje36

beertje36 zegt:
Zelf doe ik er ook altijd nog bigareaux in kleine stukjes bij en stukjes sukade :p:p
alkien

alkien zegt:
Oeps, sorry Didi. Mijn fout.
gr. Alkien
Didi

Didi zegt:
Sorry, het zijn de rozijnen!
Didi

Didi zegt:
Er staan sultana's bij de ingrediënten maar die zie ik niet in het recept terug?
rozaverschoor

rozaverschoor zegt:
Ja, zie je nu wel ik ben niet de enige voor wie het niet duidelijk is. Is het soms een uit het Engels/Amerikaans vertaald recept, want daar gebruiken hanteren ze nog veel Fahrenheit en dan zou 360 graden een mogelijkheid zijn, maar die 500 g melk is en blijft me niet duidelijk. Zou er nog een uitleg mogelijk zijn a.u.b. Alvast hartelijk dank. Roza.
J. Elzinga

J. Elzinga zegt:
Heerlijk recept, maar de melk is thuis niet op 360 graden te krijgen zonder dat het een donkere koek wordt!!
rozaverschoor

rozaverschoor zegt:
Ik snap iets niet helemaal: wat wordt er bedoeld met 500 g melk op 360C? Moet de meld 360 graden heet zijn, a.u.b. uw uitleg en alvast bedankt.