Het recept gebruikt een hele kip die je van binnen en buiten in moet wrijven met zout en peper en dan de buikholte moet vullen met de takjes peterselie en 15 gram boter. De buikholte dan eventueel dichtmaken met houten prikkers.
Ik heb kipdelen genomen die ik nog overhad. Ik heb wat peterselieblaadjes en rozemarijnblaadjes fijngehakt en die onder het vel van de kipdelen gestopt en dat vastgezet met prikkers. Verder kun je het recept zo volgen.
Recept
« Terug naar recepten
Kip in sherry-gembersaus
PT60M
Kip in sherry-gembersaus
Een heerlijk kip in sherry-gembersaus recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Flavia Vasco de Sousa
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
1
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Verrassende variaties met kip en gevogelte. Wies van Linge 1985
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kip in sherry-gembersaus te bereiden
Zie eerst kookverhaal en opmerking.
De gemberbolletjes heel fijn snijden en zolang wegzetten.
De kipdelen/poten inwrijven met zout en peper. De boter in de braadpan verhitten tot het schuim begint weg te trekken. De kip hierin snel dichtschroeien en wat laten bruinen. Indien nodig nog wat extra boter toevoegen.
Het vuur laag draaien, het deksel schuin op de pan leggen en de kip laten braden tot mooi bruin en gaar. (30 a 40 min afhankelijk van de kip) Regelmatig bedruipen en de kipdelen omdraaien. Je kip is gaar als het vocht dat eruit komt helder is als je in de kip prikt.
Neem de kip uit de pan en verwijder ong. 3/4 deel van het braadvocht. (bewaar dit voor bijv voor een restje in op te warmen)
Voeg dan bouillon + sherry + gembersiroop toe aan het overgebleven braadvocht in de braadpan. Breng het aan de kook en roer het aanbaksel goed los. Laat het geheel wat inkoken.
Ondertussen de slagroom in een pannetje verwarmen tot lauwwarm. Van het vuur halen.
Haal ook de braadpan van het vuur en voeg dan de
slagroom + 3/4 deel van de fijngehakte gemberbolletjes bij de sherrysaus in de braadpan.
Zet de braadpan weer op het vuur en blijf roeren tot de saus enigszins bindt. (geen probleem als de saus niet bindt, hoor)
Leg de kip weer in de saus om te warmen, af en toe roeren en kipdelen omdraaien.
Neem de kip uit de pan en leg die in een schaal. Giet een gedeelte van de sherrysaus erover en dien de rest apart op in een sauskom.
Garneer de kip met de achtergehouden fijngehakte gember en peterselie.
De gemberbolletjes heel fijn snijden en zolang wegzetten.
De kipdelen/poten inwrijven met zout en peper. De boter in de braadpan verhitten tot het schuim begint weg te trekken. De kip hierin snel dichtschroeien en wat laten bruinen. Indien nodig nog wat extra boter toevoegen.
Het vuur laag draaien, het deksel schuin op de pan leggen en de kip laten braden tot mooi bruin en gaar. (30 a 40 min afhankelijk van de kip) Regelmatig bedruipen en de kipdelen omdraaien. Je kip is gaar als het vocht dat eruit komt helder is als je in de kip prikt.
Neem de kip uit de pan en verwijder ong. 3/4 deel van het braadvocht. (bewaar dit voor bijv voor een restje in op te warmen)
Voeg dan bouillon + sherry + gembersiroop toe aan het overgebleven braadvocht in de braadpan. Breng het aan de kook en roer het aanbaksel goed los. Laat het geheel wat inkoken.
Ondertussen de slagroom in een pannetje verwarmen tot lauwwarm. Van het vuur halen.
Haal ook de braadpan van het vuur en voeg dan de
slagroom + 3/4 deel van de fijngehakte gemberbolletjes bij de sherrysaus in de braadpan.
Zet de braadpan weer op het vuur en blijf roeren tot de saus enigszins bindt. (geen probleem als de saus niet bindt, hoor)
Leg de kip weer in de saus om te warmen, af en toe roeren en kipdelen omdraaien.
Neem de kip uit de pan en leg die in een schaal. Giet een gedeelte van de sherrysaus erover en dien de rest apart op in een sauskom.
Garneer de kip met de achtergehouden fijngehakte gember en peterselie.
Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept

gea zegt:

flavia zegt:
Moest natuurlijk zijn: op het laatst in de saus laten sudderen. Maar je zult het wel begrepen hebben.

flavia zegt:
Ben benieuwd naar je drumsticks.:p:);)

gea zegt:
flavia zegt: