Recept
« Terug naar recepten
Kip Marengo
PT60M
Kip Marengo
Marengo is een dorpje in Piemonte (Italie). Hier is door Napoleon slag geleverd tegen het Oostenrijkse leger. Tijdens de slag zou Napoleon honger hebben gekregen. Zijn persoonlijke kok heeft toen een maaltijd in elkaar gedraaid van ingredienten die hij te pakken kon krijgen, immers de foeragewagens waren niet in de buurt van de plek waar slag geleverd werd. Voorhanden was kip, ui, knoflook, tomaat, cognac, eieren en brood en rivierkreeftjes.
In de moderne receptuur is de cognac vervangen door witte wijn, de rivierkreeftjes zijn weggelaten en de champignons zijn er bij gekomen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Europese
Bron:
Familie
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kip Marengo te bereiden
- Wrijf de stukken kip in met peper en zout en braad die in 2 eetlepels olijfolie rondom bruin en leg ze dan apart op een bord.
- Doe de rest van de olie in de pan, verhit, en bak daarin de uien, knoflook en champignons.
- Roer hierdoor het tomatenconcentraat en de wijn.
- Vervolgens gaat de kip er weer bij met de bouillon en tomatenblokjes. Breng dit aan de kook en laat 15 minuten pruttelen op laag vuur.
- Doe hierbij de garnalen en 2 takjes basilicum (fijngesneden) en laat een minuut of vijf gaarsudderen.
- Ondertussen zijn de boterhammen gebakken in olijfolie en voorzien van een gebakken eitje.
- Verdeel de kip over de borden, dan de saus met champignons en garnalenen leg vervolgens op elk bord en gebakken boterham met een gebakken eitje.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Schenk hierbij de wijn, die in het gerecht werd gebruikt