KookJij

Latkes (Aardappelpannekoekjes)

Latkes zijn een soort van aardappelpannekoekjes,gemaakt van zetmeel-rijke aardappels (zoals bv de Agria- ,Berber- of Gourmandine-rassen) Tijdens de Chanoeka tijd eet men gerechten,die in olie zijn gebakken.Dit gebeurt om het Chanoeka-wonder te herdenken : tijdens de herinwijding van de tempel in Jeruzalem bleef de menora (=7-armige kandelaar) niet één dag branden,maar wonderlijk genoeg 8 dagen.Het Chanoeka feest begint na zonsondergang op de 24ste dag van de Joodse maand "kislev".Chanoeka wordt ook wel het "feest van de lichtjes" genoemd.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Voorgerechten - Koud
  2. > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Israël
Keuken: Joodse
Bron: Familie
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Latkes (Aardappelpannekoekjes) te bereiden

1).Zorg er voor dat er in de geraspte aardappelen en uien zo min mogelijk vocht achterblijft.(Dat betekent dus,dat er flink gewronen moet worden om het extra vocht er uit te krijgen)
2).Roer hierdoor de geklutste eieren en vervolgens  knoflook.
3).Door dit mengsel de peper, het zout en de peterselie vermengen tot homogeenmengsel
4).Dan gaat nog door het bestaande mengsel de matzomeel.
5).Verdeel dit beslag in hoeveelheden gelijk aan 2-3 eetlepels
6).Ondertussen staat in de bakpan de olie heet te worden. Begin met een 6 eetlepels olijfolie.
7).Leg in de pan een paar hoopjes beslag en druk die plat tot pannenkoekjes en bak ze dan in de hete olie goudbruin (6 - 8 minuutjes).
8).Houd ze warm en vul zo nu en dan de olie bij.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Meestal worden ze gegeten met zure room en/of appelmoes (zoals bij het "Chanoeka" feest aan het eind van het jaar) met of zonder de fijngesneden lenteuitjes
Het zijn dus eigenlijk aardappelpannenkoekjes uit de Joodse keuken.
Warm houden : In een oven (op 125 graden Celsius) op draadroosters
Je kunt hierbij alle soorten van wijn drinken of bier of thee.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Op deze zondag toch nog even voor je gefixed, Jan!
Groetjes,
Anna.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Ik zie het, toch wat lastiger als ik dacht. Maar......komt wederom goed.
Ik heb aan de technische man voorgelegd. ;-)
Fijn (Sinterklaas)weekend verder!
Vriendelijke groet,
Anna.
Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
Anna,
Ik heb het geprobeerd, maar het lukt nog steeds niet om een Joods recept in te voeren. Het woord Israel kan ik ook nergens vinden.
Hoe zou het moeten zijn:
Mediterrane keuken
Land van herkomst Israel
of Joodse keuken met land van herkomst Israel.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat mijn lay-out nog niet is bijgewerkt.
Jan A
(toch lastiger dan je dacht)
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Beste Jan,
Israël staat reeds in de landenlijst.
Groetjes en een fijn (Sinterklaas) weekend alvast.
Anna.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Je bent heel lastig (grapje), maar wel alert.
Hier gaan we ook mee aan de slag, komt ook weer goed.
Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
Anna,
De keuken staat er, nu nog op de juiste plaats het land van herkomst : Israel. Anders werkt het bij mij niet. Lastig ben ik weer hè . Excuus.
Jan A.