KookJij

Lutenitsa

Een gezonde spread op basis van groente met diverse kruiden. lekker op brood, toast of op een pizzabodem.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 20 personen
Categorieën:
  1. > Sauzen & dressings - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Bulgarije
Keuken: Europese
Bron: Gekregen recept van Bulgaarse fitness instructrice( Familierecept)
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Lutenitsa te bereiden

  1. Doe de liter passata in een pan, breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje even 5 minuutjes pruttelen.
  2. Voeg de appel en alle specerijen toe en laat dit even 10 minuten meepruttelen.
  3. Dan mogen de paprikastukjes en aubergineblokjes erbij. Laat dit geheel 15- 20 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Vis de halve uien, laurier, knoflook, selderij en peterselie uit het mengsel.
  5. Met de staafmixer erdoor en potjes vullen en smullen maar.
  6. DE LANGE VERSIE 1 kg verse roma tomaten wassen, inkruisen, in kokend water dompelen ,ontvellen en in stukken snijden. Dan een scheut olie in de pan en de tomaten 30 minuten zachtjes laten koken. Dan pureren. 1 kg rode paprika roosteren en pellen. 1 middelgrote aubergine roosteren en pellen. Verder recept aanhouden.

Mijn kookverhaal (Lidy Berkx)

Voor een bewezen dienst kreeg ik van mijn Bulgaarse fitness instructrice
een potje Lutenitsa. Een spread op basis van tomaat, paprika , aubergine
en kruiden. "De Bulgaarse kinderen zijn hier dol op en is het favoriete
broodbeleg", zei ze. Elke moeder heeft zo haar eigen versie en dit is de
versie van de mama van Yana. Mijn kleindochter vond het ook heel lekker
en wat ze zal verrast zijn, als ze vanavond een potje mag meenemen. In
de koelkast en geopend 1- 2 weken houdbaar. Gesloten en in
gesteriliseerde potjes zelfs maanden.
Dit is de snelle versie van het recept. Bulgaarse vrouwen maken het van
verse Roma tomaten en roosteren zelf de paprika's en aubergines. Koken
dit goedje in enorm grote ketels en wekken dit spul in.
Ook heerlijk als dip voor een groentesnack, of beleg er je pizzabodem mee.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst