Recept
« Terug naar recepten
Moussaka
PT80M
Moussaka
Een heerlijk moussaka recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Annemien
Bereidingstijd:
80 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
14
Herkomst:
Griekenland
Keuken:
Balkan
Bron:
Libelle
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Moussaka te bereiden
1. Schil de aardappelen en snij ze in dunne plkajes. Bedek er, dakpansgewijs, de bodem van een beboterde ovenschaal mee. Pers de knoflook en verdeel 'm over de aardappelen. Giet er de room over en voeg peper en zout toe.
2. Snij de courgettes en aubergine in plakken. Stoof in wat olijfolie en kruid bij met peper en zout. Stoof de r(gesnipperde) ui in wat olijfolie, voeg het gehakt toe en bak het rul. Leg, in laagjes, de groenteplakjes en het gebakken vlees op de aardappels.
3. Smelt voor de bechamelsaus de boter en doe er de bloem bij. Laat 1 minuutje al roerend goed verhitten. Voeg geleidelijk melk toe en roer goed glad. Voeg 1 eetlepel tomatenpuree toe en kruid bij met peper en zout.
4. Verdeel de bechamelsaus over het vlees, werk af met schijfjes tomaat en bestrooi met rozemarijn en gemalen fetakaas. Bak 40 à 45 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven.
2. Snij de courgettes en aubergine in plakken. Stoof in wat olijfolie en kruid bij met peper en zout. Stoof de r(gesnipperde) ui in wat olijfolie, voeg het gehakt toe en bak het rul. Leg, in laagjes, de groenteplakjes en het gebakken vlees op de aardappels.
3. Smelt voor de bechamelsaus de boter en doe er de bloem bij. Laat 1 minuutje al roerend goed verhitten. Voeg geleidelijk melk toe en roer goed glad. Voeg 1 eetlepel tomatenpuree toe en kruid bij met peper en zout.
4. Verdeel de bechamelsaus over het vlees, werk af met schijfjes tomaat en bestrooi met rozemarijn en gemalen fetakaas. Bak 40 à 45 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Tanja zegt:
sylviadew zegt:
Mandoline (keukengerei)Uit Wikipedia,
Een mandoline is een rechthoekige rasp/schaaf, waarmee flinterdunne plakjes gemaakt kunnen worden door er een stuk groente of fruit overheen te bewegen. Veel mandolines hebben ook een functie waarmee staafjes gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld wortelsalade.
Het voordeel van het gebruik van een mandoline is dat er dunne plakjes of reepjes geproduceerd worden die allemaal gelijk van vorm en grootte zijn. Indien er verdere verwerking in de keuken door blanchering of frituren plaatsvindt is het ook handig dat de stukjes van gelijk formaat zijn zodat de kooktijd gelijk blijft. Een tweede voordeel is dat bij verdere verwerking in bijvoorbeeld een salade de ingrediënten verser toegevoegd worden dan als men een voorgesneden versie in de winkel koopt.
Een mandoline bevat scherpe mesdelen waardoor het hanteren van het apparaat zorgvuldigheid behoeft zodat niet per abuis vingers meegeraspt worden. Sommige versies zijn voorzien van een veiligheidshouder die dit risico voorkomt. Fruit en groente die moeten worden verwerkt worden in de houder gestopt die over het apparaat gehaald wordt.
Mandolines zijn er van simpel tot uitgebreid. Met of zonder houder en met of zonder verschillend gevormde messen. Tevens zijn er versies die op een kom gelegd moeten worden of die werken met een standaard. Duurdere apparaten hebben vaak de mogelijkheid om botgeworden mesdelen te vervangen.
Redactie KookJij