Recept
« Terug naar recepten
Oerhollandse appeltaart
PT45M
Oerhollandse appeltaart
Een heerlijk oerhollandse appeltaart recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Bereiding
Hoe Oerhollandse appeltaart te bereiden
1. Kneed een deegbal van meel, basterdsuiker, koude boter in stukjes, mespunt zout, citroenrasp en helft van een losgeklopt ei (bewaar andere helft). Leg de bal verpakt in plastic een half uur in de koelkast, zodat hij goed opstijft.
2. .Schil appels, verdeel in kwarten, verwijder klokhuizen en snijd in dunne plakjes.
3. Doe appelplakjes in een grote kom, bedruppel met 1 el citroensap (tegen verkleuren) en bestooi met kristalsuiker. Wel de rozijnen 10 minuten in warm water en laat uitlekken in zeef. Rasp helft van citroenschil.
4. Verwarm oven voor op 160 °C. Vet springvorm in met boter. Bekleed bodem en zijkanten met uitgerold deeg, bewaar een kwart voor decoratie op de bovenkant. Bestrooi bodem met paneermeel, bedek met laag appelschijfjes, bestrooi met rozijnen en kaneel, dan nog laag appelschijfjes, et cetera. Tot alles op is.
5. Eindig met appel. Rol van overige deeg slangen en druk die plat. Leg deze deeglinten in een mooi ruitpatroon over de vulling. Bestrijk met rest van geklopt ei. Bak in ca. 75 minuten tot hij mooi bruin ziet.
6. Haal uit de oven, laat iets afkoelen en verwijder springvormrand. Bestrijk bovenkant met abrikozenjam, losgeroerd met 1 lepel water. Snijd in punten en lauw of koud, met een flinke dot slagroom voor de liefhebbers, serveren.
2. .Schil appels, verdeel in kwarten, verwijder klokhuizen en snijd in dunne plakjes.
3. Doe appelplakjes in een grote kom, bedruppel met 1 el citroensap (tegen verkleuren) en bestooi met kristalsuiker. Wel de rozijnen 10 minuten in warm water en laat uitlekken in zeef. Rasp helft van citroenschil.
4. Verwarm oven voor op 160 °C. Vet springvorm in met boter. Bekleed bodem en zijkanten met uitgerold deeg, bewaar een kwart voor decoratie op de bovenkant. Bestrooi bodem met paneermeel, bedek met laag appelschijfjes, bestrooi met rozijnen en kaneel, dan nog laag appelschijfjes, et cetera. Tot alles op is.
5. Eindig met appel. Rol van overige deeg slangen en druk die plat. Leg deze deeglinten in een mooi ruitpatroon over de vulling. Bestrijk met rest van geklopt ei. Bak in ca. 75 minuten tot hij mooi bruin ziet.
6. Haal uit de oven, laat iets afkoelen en verwijder springvormrand. Bestrijk bovenkant met abrikozenjam, losgeroerd met 1 lepel water. Snijd in punten en lauw of koud, met een flinke dot slagroom voor de liefhebbers, serveren.
Yvonne (rozenmeisje) zegt: