KookJij

Panforte Nero

Een heerlijk panforte nero recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 10 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Gebak
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Panforte Nero te bereiden

De noten en vruchten kunnen naar smaak en wat je in huis hebt worden gebruikt. Sommige recepten vragen om pijnboompitten en een stuk of 4 bittere amandelen en laten dan de hazelnoten en walnoten weg. Bij het gedroogde en geconfijte fruit mag je ook je fantasie loslaten. In ieder geval geraspte citroenschil toevoegen. In plaats van de cacao kan ook kookchocolade worden gebruikt. Honing en amandelen zijn onmisbaar.
Blancheer de noten en rooster ze daarna lichtjes. Maal de helft van de noten fijn samen met de bittere amandelen. Hak de andere helft van de noten samen met de pijnboompitten. Hak de gedroogde en geconfijte vruchten en vermeng alles in een grote schaal met de specerijen, de cacao en daarna met de bloem. Leg bakpapier in een ronde bakvorm van 24 of 30 cm doorsnee. De Panforte moet 1 tot 2 cm dik zijn.

Doe de suiker, de honing en de chocola (als je kookchocola gebruikt) en een klein beetje water in een pan met een dikke bodem en breng langzaam aan de kook. Blijf voortdurend roeren met een houten lepel. Als het mengsel draderig begint te worden (test een druppel in koud water, als het hard wordt is het klaar) neem de pan van het vuur en roer het fruit en noten mengsel er doorheen. Giet het beslag nu in de bakvorm en stijk het glad met een natte lepel of mes. Bak in een voorverwarmde oven van 175 C. ongeveer 20-30 minuten. De panforte mag niet bruin worden. Als de panforte afgekoeld is bestrooien met poedersuiker

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

judith

judith zegt:
Is prima gelukt. Ik heb 60 gram boter toegevoegd en ook nog gedroogde abrikozen en twee eetlepels cacao. Gebakken in de heteluchtoven op 160 graden ongeveer 30 minuten. Het was stevig maar niet hard. En inderdaad erg lekker. Succes. groet.
Ans van der Loop

Ans van der Loop zegt:
Ik heb toen ik de panforte heb gemaakt de panforte een tijd laten rusten. Het werd vanzelf weer zacht. Het resultaat was uiteindelijk héééééérlijk! De volgende keer bak ik hem in de gewone oven, geen hete lucht (dus zonder bovenwarmte) en de temperatuur niet te hoog en niet te lang bakken. Het is een kwestie van uitproberen.
Boter? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!
judith

judith zegt:
Als je verschillende recepten met elkaar vergelijkt, zie dat sommige boter toevoegen. Dat lijkt me een oplossing voor de hardheid. Ik moet nog gaan bakken. ben benieuwd.
ans van der loop

ans van der loop zegt:
Dezelfde vraag als Ingrid stelde op 26 nov 09.
Mijn panforte is kei en kei hard geworden. Wat doe ik fout????
ingrid

ingrid zegt:
Mijn panforte word kei en kei hard als die uit de oven komt...wat doe ik fout???