KookJij

Poddik-in-de-tromme met stroopsaus

Er bestaan voor dit gerecht verschillende benamingen. Zo wordt het ook wel Trommelkooke of Podduk genoemd. In Groningen kent men het als Poffert en in West-Friesland komt een variant voor onder de naam Broeder. In de grensstreek tussen Nederland en België komt een variant van dit gerecht voor onder de naam Jan-in-de-zak, die bereid wordt in een doek. Traditioneel eet men poddik met stroopsaus, daarom is het niet nodig veel suiker door het deeg te doen. Het wordt bereid in een puddingtrommel (of zoals in mijn geval in een siliconen tulbandvorm) en au bain-marie gaar gestoomd. Poddik is een typisch gerecht voor de feestdagen en werd vaak op tweede kerstdag of met nieuwjaar gegeten. Je kunt het als nagerecht eten maar ook (koud) bij de koffie met (warme) stroopsaus is het een traktatie.
Recept van:
Bereidingstijd: 180 min
Personen: 6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Kookboek van de Achterhoek
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Poddik-in-de-tromme met stroopsaus te bereiden

  1. Zeef de bloem, het boekweitmeel en de suiker in een kom.
  2. Doe de eieren erbij.
  3. Los de gist op in de lauw gemaakte melk en voeg deze met het water bij het meel en de eieren.
  4. Roer tot een mooi, glad beslag.
  5. Laat dit een half uur rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld in een oven van 60 graden).
  6. Vet ondertussen de vorm in en bestrooi deze met paneermeel.
  7. Schil de appels en snijd ze in partjes.
  8. Meng rozijnen, krenten en appels, bestuif ze met wat bloem en voeg ze bij het gerezen beslag.
  9. Voeg eventueel zout naar smaak toe.
  10. Doe het beslag in de vorm -zorg ervoor dat de vorm voor niet meer dan tweederde is gevuld.
  11. Breng in een pan (waar de vorm ruim in past) water aan de kook.
  12. Zet de vorm in het kokende water -zodat de vorm voor ongeveer tweederde onder water staat- en doe de deksel op de vorm of pan.
  13. Laat de poddik twee uur koken op matig vuur, zodat het water zachtjes blijft koken.
  14. Haal na twee uur de vorm uit de pan. en laat de poddik nog 5 minuten uitwasemen.
  15. Keer hem daarna om op een bord.
  16. Snijd de poddik in stukken en serveer elk stuk met de stroopsaus.
Voor de stroopsaus:

Smelt de boter.
Voeg de bloem toe en meng deze met de boter.
Laat even garen.
Giet dan onder voortdurend roeren de melk bij tot een gladde saus ontstaat.
Roer tot slot de stroop erdoor en breng op smaak met de kaneel.

(Zelf heb ik bij de saus nog een zakje vanillesuiker gedaan).
G

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Joke Wiggers

Joke Wiggers zegt:
Wat is het toch leuk te lezen dat mensen de "vergeten" recepten weer terug brengen in de huidige tijd. Ik geloof dat Nederland wel weer een beetje 'traditie' kan gebruiken. Jou poddik in de tromme ziet er ook goed uit Gerard! Dank je wel ook voor je leuke verhaal.
Gerard

Gerard zegt:
Hoi Joke,
Daar is ie dan mijn poddik-in-de tromme". Ik kende het ook alleen maar als Broeder, Ketelkoek of zoals mijn moeder het maakte als Jan in de Zak. Zowel mijn broer als ik hebben het geprobeerd na te maken volgens het recept en dan in een Linnen zak in water koken. Op de bodem van de pan moest een omgekeerd bord liggen zodat de zak niet in aanraking kwam met de bodem.
Het resultaat was nooit om over naar huis te schrijven. Klef en zacht. Misschien omdat er door de linnen zak toch veel vocht in het deeg kwam. Deze manier is heel goed bevallen, zie de foto. Ik had geen waterbadpan of stoompuddingvorm. Gewoon een tulbandvorm genomen en afdekken met een bord. Is prima gelukt. Met een satestokje gekeken of de koek gaar was.
Na het uitwasemen gauw een puntje geproefd. ( zie foto) Lekker!
Als er nog wat overbleef bakte mijn moeder het de volgende dag op in een koekepannetje met wat boter. Dan ook weer met stroop of met bruine suiker eten. Dit is echt nostalgie.
Groetjes, Gerard.
Albert Willems

Albert Willems zegt:
Thanks Joke. Daar ben ik blij om, want hier in Canada is verse gist niet zo makkelijk verkrijgbaar.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Ik moet daar wel eerlijk bij zeggen dat ik het een behoorlijke "klomp op de maag" vond. Deze manier van bereiden spreekt mij toch wel iets meer aan ;-)
Ik laat het je weten.
Liefs.
Joke Wiggers

Joke Wiggers zegt:
Nou Anna, in de braadpan ken ik het niet. Maar kan me best voorstellen dat dat ook lekker is! Succes!
Liefs, Joke.
Joke Wiggers

Joke Wiggers zegt:
20 gram droge gist, Lekkerbekske :-)
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Leuk, Joke! Manlief kent deze inderdaad onder de naam: Poffert (of Boffert)
Zijn moeder maakte deze klaar in de braadpan. Deze zal ik binnenkort eens op jouw manier maken. Heerlijk voor tijdens de kerstdagen! :-)
Groetjes,
Anna.
Lekkerbekske

Lekkerbekske zegt:
Hoeveel droge gist moet dit zijn, want ik veronderstel, dat hier verse gist bedoeld wordt?
Joke Wiggers

Joke Wiggers zegt:
Hallo Gerard,
Je hebt helemaal gelijk! Dank je wel voor je opmerkzaamheid.
Ik heb het gelijk aangepast in het recept en een foto toegevoegd van het eindresultaat.
Groetjes, Joke.
Gerard

Gerard zegt:
Geachte Joke,
Voor de stroopsaus:Bloem (400 eetlepels),Melk (400 dl.) Is dit niet veel? Moet het niet zijn 4 eetlepels en 4 dl ?
Groetjes
Tanja

Tanja zegt:
Bedankt voor de snelle reactie! Dat ziet er heel lekker uit :-)
Joke Wiggers

Joke Wiggers zegt:
Hallo Tanja,
Het is zeker geen pudding meer een stevige cake.
Ik ben vergeten een foto te maken van het eindresultaat maar heb even gegoogled en een foto gevonden. De warme stroopsaus is er erg lekker bij maar je kunt ook gewone (schenk)stroop met een beetje gesmolten boter gebruiken.
Tanja

Tanja zegt:
Ik heb hier nog nooit van gehoord, en kan me er weinig van voorstellen. Is het een soort dikke pudding of een soort cake? Heb je een foto van als het klaar is? Appel, rozijnen en krenten zijn altijd een lekkere combinatie!