Poolse Kerstkalkoen
Het was 23 december een goede tien jaar geleden in Oost-Polen, het geboortedorp van Teresa, mijn vrouw.
-22°C buiten en ik wilde voor Kerstmis een gevulde kalkoen klaarmaken voor de hele familie en de buren. Daarvoor bestelde mijn vrouw een kalkoen bij een boer in de omgeving Die zou het beest wel wou brengen in de loop van de morgen.
Ik moest thuis blijven en mijn vrouw ging naar de kapper, haar haar laten doen en om wat bij te praten.
Het was al tegen twaalf en nog steeds geen kalkoen.
Ik besloot om eens op het marktplein ( 150 m verder) te gaan kijken, bij de kapper. Misschien kon Teresa eens bellen, om te vernemen waar de kalkoen bleef?
Ik trof mijn vrouw aan met een perfecte coiffure, maar ze was nog steeds niet bijgepraat.
Ze telefoneerde naar de boer maar kreeg geen gehoor.
Ik ging dan maar terug naar huis. Vlak bij het huis gekomen kwam er een man naar mij toe die me een uitleg deed waar ik niets van verstond. Mijn kennis van het Pools was toen nog eerder miniem. Ik verstond er uit dat hij de kalkoen (indyk) in de gang had gelegd en ik ging verder naar huis.
Toen ik echter de achterdeur opende, kwam er een lelijke, metergrote, witte kalkoen op mij afgestormd.
Ik kon nog juist de deur terug dichtslaan voor ze kon ontsnappen.
Wat nu gedaan, een grote kalkoen klaarmaken, zelfs pluimen en proper maken zou nog wel lukken, maar zo’n wild beest dood maken had ik nog nooit gedaan?
Dan maar dringend hulp zoeken! - de buurman, die spreekt goed Russisch, de enige waar ik enigerwijze mee kan converseren. - Een goede buurman is steeds de eerst hulp in noodgevallen.
Onze buurman was blijkbaar wel wat meer gewoon. Hij pakte de kalkoen bij de nek en bond de poten bijeen, het beest onder zijn arm en hij was er mee weg.
Omstreeks vier uur had ik mijn beest 6,3 kg, gepluimd en schoongemaakt, ingewanden mooi in een schotel, op de tafel staan.
Ik heb dan de volgende morgen, met hulp van twee nichtjes, de kalkoen uitgebeend, en gevuld. Mooi terug dichtgenaaid woog de gevulde kalkoen 11,4 kg.
Recept
« Terug naar recepten
Poolse Kalkoenvulling voor Kerstmis
PT60M
Poolse Kalkoenvulling voor Kerstmis
Een heerlijk poolse kalkoenvulling voor kerstmis recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Bereiding
Hoe Poolse Kalkoenvulling voor Kerstmis te bereiden
Poolse Kalkoenvulling voor Kerstmis
Been de kalkoen voorzichtig uit vermijdt beschadigingen van het vel.
Week de rozijnen twee uur of langer in de brandewijn.
Giet de rozijnen door een zeef en vang de rest van de brandewijn op.
Fruit de schoongemaakte paddestoelen aan in een klein beetje olie.
Meng het gehakt met de room, de hele eieren en het broodkruim.
Voeg er de rest van brandewijn onder en vermeng met de kruiden en de rozijnen.
Vul dan uw uitgebeende kalkoen in lagen, leg er de bospaddestoelen tussen en de in stukjes gesneden lever.
Naai de kalkoen met keukentouw dicht en let op dat alles goed gesloten is.
Bindt de kalkoen op.
Strijk ze kalkoen in met half gesmolten ganzenvet en breng ze in een voorverwarmde oven eerst op 220° en van zodra ze aankleurt enkele keren draaien( geen sinecuur met een groot beest. Wanneer aan alle kanten mooi bruin dan geleidelijk de temperatuur verminderen tot 150°-160° reken 1 uur per kg
De kalkoen regelmatig met het braadvocht overgieten. Eventueel aanvullen met water.
Haal de kalkoen uit de oven en deglaceer de sappen met een beetje water of witte wijn. Bind de saus met klontjes boter.
Dien op met appels gevuld met veen- of aroniabessen en aardappelkroketjes of aardappelgratin. Als 2e bijgerecht gefruit eekhoorntjesbrood in roomsaus.
Deze bereiding vergt heel wat werk en mooi uitbenen is niet iets voor amateurs.
Leo Daman van Hove [email protected] 14/12/2008
Been de kalkoen voorzichtig uit vermijdt beschadigingen van het vel.
Week de rozijnen twee uur of langer in de brandewijn.
Giet de rozijnen door een zeef en vang de rest van de brandewijn op.
Fruit de schoongemaakte paddestoelen aan in een klein beetje olie.
Meng het gehakt met de room, de hele eieren en het broodkruim.
Voeg er de rest van brandewijn onder en vermeng met de kruiden en de rozijnen.
Vul dan uw uitgebeende kalkoen in lagen, leg er de bospaddestoelen tussen en de in stukjes gesneden lever.
Naai de kalkoen met keukentouw dicht en let op dat alles goed gesloten is.
Bindt de kalkoen op.
Strijk ze kalkoen in met half gesmolten ganzenvet en breng ze in een voorverwarmde oven eerst op 220° en van zodra ze aankleurt enkele keren draaien( geen sinecuur met een groot beest. Wanneer aan alle kanten mooi bruin dan geleidelijk de temperatuur verminderen tot 150°-160° reken 1 uur per kg
De kalkoen regelmatig met het braadvocht overgieten. Eventueel aanvullen met water.
Haal de kalkoen uit de oven en deglaceer de sappen met een beetje water of witte wijn. Bind de saus met klontjes boter.
Dien op met appels gevuld met veen- of aroniabessen en aardappelkroketjes of aardappelgratin. Als 2e bijgerecht gefruit eekhoorntjesbrood in roomsaus.
Deze bereiding vergt heel wat werk en mooi uitbenen is niet iets voor amateurs.
Leo Daman van Hove [email protected] 14/12/2008
Mijn kookverhaal (Leo Daman)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
derbyke zegt:
derbyke zegt: