KookJij

RIJST Nasi Ulam

Oorspronkelijk kwam dit recept uit Maleisie, maar het is tegenwoordig in allerlei varianten ook bekend op Java en Bali. Het is gestoomde rijst met santen en veel vers gesneden kruiden (Ulam = groeneten/kruiden die vers worden gegeten met rijst). Er is een natte vorm (vooral in Noordelijke Javaanse streken en een droge vorm (meer zuid Java, Bali, Thailand en Maleisie)
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Rijst
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: Famile
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe RIJST Nasi Ulam te bereiden

  1. Zet een grote pan met dikke bodem op het vuur met 750 cc goede santen en breng die langzaam aan de kook met de blaadjes salam en purut. Als de santen kookt de blaadjes verwijderen.
  2. Intussen in de keuken machine de ingredienten voor de bumbu tot een smeuige pasta draaien.
  3. In de wadjan de olie verhitten en daarin de bumbu aanfruiten tot die sterk gaat geuren.
  4. Doe de uitgelekte rijst in de wadjan er bij en roer het geheel goed om,zodat de rijstkorrels alle met een laagje vet zijn omgeven.
  5. Doe dan de rijstmix bij de hete santen en blijf goed doorroeren gedurende een paar minuten.
  6. Zet dan de pan met deksel er op in de oven en laat dat 25 minuten staan daar.
  7. Haal de pan uit de oven en werk de rijst goed los met 2 vorken.
  8. Verdeel over de voorverwarmde borden en geef daar bij: de vers gesneden kruiden, gefruite uitjes, serundeng, krupuk, schijfjes ketimun en omeletsliertjes.
  9. Voor een ulam Betawi geven we er nog een schep deng deng bij.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

NB : Je kunt ook vlak voor het opdienen de gesnipperde bladkruiden door de rijstmassa roeren en daarna opscheppen op de borden.
***
Het lekkerste hierbij is jasmijnthee. Bier kan ook en we kunnen er ook wijn bij schenken. Met het vlees gerecht er bij is een jonge shiraz een goede keuze, anders een hout gelagerde niet al te droge witte wijn.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Ger van

Ger van zegt:
Het is zo bewerkelijk