Is een typische Hongaarse bonen stoofschotel en serveert het onder de benaming "Zöldbabfőzelek", men noemt de gele sperziebonen of boterbonen in het het Hongaarse "zöldbab", eigenlijk "groene bonen".
De zure room kan men weglaten.
Men kan ook een oplossing van suiker in azijn gebruiken om de stoofschotel een frisse zuur-zoete smaak te geven.
De bonen zijn meestal van mei te koop op de markt. Probeer ze niet te rijp te kopen want dan is vlies reeds te hard. De bonen moeten ook fris, stevig en mooi geel zijn en zonder bv roestvlekken.
Recept
« Terug naar recepten
Stoofschotel van sperziebonen (Zöldbabfozelek)
PT30M
Stoofschotel van sperziebonen (Zöldbabfozelek)
Een heerlijk stoofschotel van sperziebonen (zöldbabfozelek) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Alfons Van de Mieroop
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Groenten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Hongarije
Keuken:
Balkan
Bron:
Boek Hongaarse recepten.
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Stoofschotel van sperziebonen (Zöldbabfozelek) te bereiden
Was de bonen, breek de topjes eraf en breek in stukjes van circa 2 cm.
Dompel de boontjes juist onder in water met wat zout en kook langzaam beetgaar, circa 10 min.
Was de peterselie en pluk de blaadjes van de stengels, dep droog op keukenpapier en hak de blaadjes fijn.
Pel de ui en versnipper de ui.
Pel het teentje knoflook, plet en versnipper.
Verhit het vet in de kookpan onder een lage verwarming en strooi de bloem erover en verhit het mengsel tot de bloem licht verkleurt.
Neem de pan van het vuur en voeg versnipperde ui en knoflook toe en bestrooi met paprikapoeder en voeg een weinig water toe, tot alles een kneedbaar mengsel is.
Voeg de gekookte bonen toe en stoof nog een 5 min.
Voeg de zure room toe en breng op smaak met suiker, azijn, peper en zout en stoof nog circa 2min.
Dien op met bv gekookte aardappelen en bestrooi met de versnipperde peterselie. Men serveert dit soms met Weense worstjes.
Dompel de boontjes juist onder in water met wat zout en kook langzaam beetgaar, circa 10 min.
Was de peterselie en pluk de blaadjes van de stengels, dep droog op keukenpapier en hak de blaadjes fijn.
Pel de ui en versnipper de ui.
Pel het teentje knoflook, plet en versnipper.
Verhit het vet in de kookpan onder een lage verwarming en strooi de bloem erover en verhit het mengsel tot de bloem licht verkleurt.
Neem de pan van het vuur en voeg versnipperde ui en knoflook toe en bestrooi met paprikapoeder en voeg een weinig water toe, tot alles een kneedbaar mengsel is.
Voeg de gekookte bonen toe en stoof nog een 5 min.
Voeg de zure room toe en breng op smaak met suiker, azijn, peper en zout en stoof nog circa 2min.
Dien op met bv gekookte aardappelen en bestrooi met de versnipperde peterselie. Men serveert dit soms met Weense worstjes.