Recept
« Terug naar recepten
Stoverij van kip in een zuurkoolschotel
PT120M
Stoverij van kip in een zuurkoolschotel
Een heerlijk stoverij van kip in een zuurkoolschotel recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Lilith Inanna
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
2 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
4
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
uit mijn eigen keuken
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Stoverij van kip in een zuurkoolschotel te bereiden
Snipper de uien en de knoflookteentjes. Snijd de bleekselderij in de lengte doormidden en vervolgens in kleine stukjes. Doe ui, knoflook en selderij in een hoge kom en maak er met de staafmixer een "moes" van.
Snijd de kipfilet in blokjes van ± 2 x 2 cm en kruid met royaal zout en peper en wat subtieler met nootmuskaat en kaneel. Verhit boter of margarine in een braadpan en bak de spekjes zacht een minuut of 10 totdat ze lekker bruin zijn. Schep ze uit de pan. Bak de blokjes kip in het achtergebleven vet goudbruin en schep ook deze uit de pan.
Bak het ui-selderij mengsel in het achtergebleven vet op niet al te hoog vuur een paar minuten, totdat de geuren goed vrijkomen. Voeg de spekblokjes en de kip toe en daarna de witte wijn. Breng de wijn aan de kook en laat de alcohol in een paar minuten vervliegen. Voeg het water toe. Laat alles op laag vuur een uurtje stoven met het deksel op de pan. Af en toe roeren. Na een uur de crème fraîche en de dragon toevoegen, goed mengen en zonder deksel nog een kwartiertje laten pruttelen. Even proeven en eventeel nog wat op smaak brengen met peper, zout en/of wat dragon.
Tijdens het stoven de aardappelen koken en er een mooie puree van maken met de melk en wat peper, zout en nootmuskaat.
Vet een ovenvaste schaal in en leg de gekneusde jeneverbessen op de bodem. Laat de zuurkool goed uitlekken (niet afspoelen) en druk er nog zoveel mogelijk vocht uit in een zeef of vergiet. Leg de zuurkool op de jeneverbessen. Leg de kipstoofpot op de zuurkool en zorg dat de saus een beetje "in de zuurkool" zakt, Dek dit alles af met de aardappelpuree en strooi daarop een dun laagje beschuitkruim of paneermeel en wat vlokjes boter.
Zet de schotel 30 minuten afgedekt in een voorverwarmde oven van 200°C. Haal de laatste 10 of 8 minuten het deksel eraf om een lekker bruin korstje te krijgen.
Snijd de kipfilet in blokjes van ± 2 x 2 cm en kruid met royaal zout en peper en wat subtieler met nootmuskaat en kaneel. Verhit boter of margarine in een braadpan en bak de spekjes zacht een minuut of 10 totdat ze lekker bruin zijn. Schep ze uit de pan. Bak de blokjes kip in het achtergebleven vet goudbruin en schep ook deze uit de pan.
Bak het ui-selderij mengsel in het achtergebleven vet op niet al te hoog vuur een paar minuten, totdat de geuren goed vrijkomen. Voeg de spekblokjes en de kip toe en daarna de witte wijn. Breng de wijn aan de kook en laat de alcohol in een paar minuten vervliegen. Voeg het water toe. Laat alles op laag vuur een uurtje stoven met het deksel op de pan. Af en toe roeren. Na een uur de crème fraîche en de dragon toevoegen, goed mengen en zonder deksel nog een kwartiertje laten pruttelen. Even proeven en eventeel nog wat op smaak brengen met peper, zout en/of wat dragon.
Tijdens het stoven de aardappelen koken en er een mooie puree van maken met de melk en wat peper, zout en nootmuskaat.
Vet een ovenvaste schaal in en leg de gekneusde jeneverbessen op de bodem. Laat de zuurkool goed uitlekken (niet afspoelen) en druk er nog zoveel mogelijk vocht uit in een zeef of vergiet. Leg de zuurkool op de jeneverbessen. Leg de kipstoofpot op de zuurkool en zorg dat de saus een beetje "in de zuurkool" zakt, Dek dit alles af met de aardappelpuree en strooi daarop een dun laagje beschuitkruim of paneermeel en wat vlokjes boter.
Zet de schotel 30 minuten afgedekt in een voorverwarmde oven van 200°C. Haal de laatste 10 of 8 minuten het deksel eraf om een lekker bruin korstje te krijgen.
lilith zegt: