KookJij

Tongfilets à la Meunière

Sole Meunière (=Tong à la Meunière ofwel tong gebakken op de wijze van de molenaarster) is een oud klassiek Frans vis recept. De tong wordt in z'n geheel of als filet gebloemd gebakken in roomboter en opgediend met de gebruinde boter waarin de vis werd gebakken. De boter wordt verrijkt met room en citroensap en vervolgens gemonteerd met vlokjes koude roomboter. Het gerecht wordt vervolgens ruim bestrooid met krulpeterselie.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Tongfilets à la Meunière te bereiden

  1. Begin maar met de saus, dat is het gemakkelijkst: Smelt het pakje roomboter in een sauspan met dikke bodem en laat dat al roerend net zo lang koken, totdat het eerst gaat schuimen en vervolgens gaat bruinen. Dan zijn we wel op z'n minst 10 minuten verder.
  2. Haal de sauspan van het vuur af en roer de eetlepels slagroom er door en breng op smaak met weinig zout en veel vers gemalen zwarte peper.
  3. Hierna zetten we het pannetje weer op een matig vuurtje en brengen de inhoud weer aan de kook, nadat we ook het citroensap hebben toegevoegd
  4. Blijf net zolang roeren op matig vuur tot de room ook in een mooi bruin is verkleurd.
  5. We halen het pannetje weer van het vuur af en monteren de saus met de koude klontjes roomboter.
  6. Dit duurt lang en moet stapje voor stapje worden gedaan. Het volgende klontje boter mag er pas in als het vorige volledig is opgenomen. Ga hiermee door tot alle koude boter is opgebruikt. We hebben nu een glanzendende lobbige saus, die we warm moeten houden.
  7. Zet de saus, afgedekt met een deksel in de warme oven (bv op 45 graden Celsius). De saus is klaar en het wordt nu tijd voor de vis:
  8. Dep de vis goed droog met keukenpapier, werk het zeezout en de peper door de bloem en bloem de filets goed.
  9. Verhit een paar lepels geklaarde boter tegen het roken aan en bak dan daarin de tong filets 2 à 3 minuten (hangt van dikte en grootte af) op elke zijde.
  10. Lepel herhaaldelijk de hete boter over de filetjes aan het einde van het bakproces.
  11. Doe de filetjes op de voorverwarmde borden, bestrooi ruim met de peterselie en lepel de botersus over de vis.
  12. Geef er puree bij of pilav-rijst en een passende groente.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Dit zijn mooie visfilets, daarbij hoort ook een mooie wijn: Denk dan aan een houtgerijpte Chardonnay of een mooie
droge Riesling Spätlese.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Tanja Hermens

Tanja Hermens zegt:
Dit lijk me een heerlijke recept, ik ben een echte visliefhebster :-) Maar ik denk wel een recept voor gevorderden. Ik ga me er toch aan wagen omdat het me zo lekker lijkt!