Recept
« Terug naar recepten
Vastenvlaai
PT60M
Vastenvlaai
Een heerlijk vastenvlaai recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
10 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
http://kookhistorie.web-log.nl
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Vastenvlaai te bereiden
Maak eerst amandelmelk en de rest van de vulling. De amandelen met ruim koud water opzetten, aan de kook brengen, afgieten, met koud water overgieten, pellen en drogen. Amandelen in kleine porties tot grove stukjes malen in de beker van een staafmixer. Daarna de grofgemalen amandelen in kleine porties tot poeder fijnmalen in de koffiemolen. Giet 1 liter kokend water bij de fijn gemalen amandelen en laat dit 20 minuten staan. Zeef de amandelmelk door een puntzeef. Het opgevangen vocht (ca 0,9 liter) is amandelmelk. Breng de amandelmelk aan de kook, en voeg rijst en suiker toe. Laat dit op een heel zacht vuurtje 1 uur koken tot rijstebrij. Proef of het zoet genoeg is. Maak dan de bodem: Bloem, suiker, margarine en zout mengen. Dan zoveel water toevoegen tot een samenhangend deeg ontstaat. Deeg uitrollen tot een lap van 1/2 centimeter dik. Bakvorm met een doorsnee van 20 centimeter invetten en bakpapier op de bodem leggen. Deegplak in de vorm leggen; rondom afsnijden. Rijstebrij in de deegvorm scheppen. Strooi het suiker kaneelmengsel dik eroverheen. Bak de vlade 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Eventueel tot slot onder een hete grill zetten, voor een mooi korstje.