KookJij

Witlof alla Romana

Toen ik een paar dagen in Rome was, zag ik daar op een markt bij een groentekraam iets liggen wat mijn aandacht trok. Het was namelijk Puntarelle (zie foto) en ik had het werkelijk nog nooit gezien of ervan gehoord. Jammergenoeg kon ik het niet meenemen maar toen ik me er thuis eens in ging verdiepen kwam ik tot de ontdekking dat het tot de cichoreifamilie behoord. Dezelfde familie dus als waar de witlof en radicchio bijhoren. Wikipedia bracht duidelijkheid en het bleek dat het als salade gegeten wordt, aangemaakt met een dressing van olijfolie, ansjovis, knoflook, azijn en zout. Die puntarelle kon ik wel schudden want die is in NL amper of niet verkrijgbaar maar een ander lid uit dezelfde familie, namelijk de witlof is in Nederland juist een makkelijk verkrijgbare groente. Dat bracht mij op het idee om daarom deze witlof alla Romana te maken.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Salades
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Witlof alla Romana te bereiden

  1. Doe de olijfolie, ansjovis, knoflook, azijn en peper in een blender en meng het tot een homogene massa.
  2. Verwijder de buitenste lelijke bladeren en de harde kern uit de witlof en snij deze fijn.
  3. Meng de dressing door de witlof, rasp er een beetje Pecorino over en strooi er wat geroosterde pijnboompitjes overheen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst