Recept
« Terug naar recepten
Witlof alla Romana
PT20M
Witlof alla Romana
Toen ik een paar dagen in Rome was, zag ik daar op een markt bij een
groentekraam iets liggen wat mijn aandacht trok. Het was namelijk
Puntarelle (zie foto) en ik had het werkelijk nog nooit gezien of ervan
gehoord. Jammergenoeg kon ik het niet meenemen maar toen ik me er
thuis eens in ging verdiepen kwam ik tot de ontdekking dat het tot de
cichoreifamilie behoord. Dezelfde familie dus als waar de witlof en
radicchio bijhoren.
Wikipedia bracht duidelijkheid en
het bleek dat het als salade gegeten wordt, aangemaakt met een dressing
van olijfolie, ansjovis, knoflook, azijn en zout.
Die puntarelle kon ik wel schudden want die is in NL amper of niet
verkrijgbaar maar een ander lid uit dezelfde familie, namelijk de witlof is in
Nederland juist een makkelijk verkrijgbare groente.
Dat bracht mij op het idee om daarom deze witlof alla Romana te maken.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
20 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Bijgerechten - Salades
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Italie
Keuken:
Europese
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Witlof alla Romana te bereiden
- Doe de olijfolie, ansjovis, knoflook, azijn en peper in een blender en meng het tot een homogene massa.
- Verwijder de buitenste lelijke bladeren en de harde kern uit de witlof en snij deze fijn.
- Meng de dressing door de witlof, rasp er een beetje Pecorino over en strooi er wat geroosterde pijnboompitjes overheen.