KookJij

Zalm, gebakken met Citroensaus, Venkel en Asperges

Een heerlijk zalm, gebakken met citroensaus, venkel en asperges recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Jan A van der Hoeden
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zalm, gebakken met Citroensaus, Venkel en Asperges te bereiden

1).We maken eerst de vis klaar om te bakken. Hij is al ingesmeerd met citroen en peper+zout. Dat mag even intrekken en daarna bloemen we hem lichtjes en zetten hem weg tot gebruik.
2).De citroensaus : de schilletjes worden dus geblancheerd in kokend water en daarna uiterst fijn gesnipperd, de honing wordt in een pan met dikke bodem gecarameliseerd (verhit zonder toevoegingen tot hij mooi gaat bruinen). Goed blijven roeren. De knoflook wordt er boven uitgeknepen, blijven roeren. De 2 eetlepels boter gaan er door, blijven roeren, alle resterende citroensap gaat er door met de zest en we blijven roeren. De wijn gaat er door en al roerend voor de helft laten inkoken. Nu gaat de visfond er door en al roerend laten we nu het geheel weer voor de helft inkoken, deze voorloper van de citroensaus zetten we even warm weg.
3).De asperges zijn geschild en ingekort tot 15 cm. In een pan leggen we de schillen en de kontjes op de bodem gelijkmatig uit. We vouwen een keukendoek om de asperges en leggen die op de schillen en kontjes. Nu vullen we de pan met water tot de asperges in de doek net onder staan en brengen vervolgens het water aan de kook. We laten dit 6 minuten doorkoken, halen dan de pan van het vuur af en laten vervolgens de asperges 10 minuten nagaren. Dan worden de asperges uit de doek gehaald en warm weggezet.
4).De venkels worden in dunne plakken gesneden en die worden dan in kokend water gedurende 15 minuten geblancheerd. Vervolgens worden ze afgegoten en koud afgespoeld. De inmiddels zachter geworden venkel schijven worden dan in een koekenpan in wat eetlepels roomboter om en om goed doorgebakken en vervolgens warm weggezet. Het venkelgroen is intussen klein gesneden.
5).Nu worden de zalmfilets gebakken in de olijfolie, 4 minuten aan elke zijde. Ook dit wordt even warm weggezet.
6).De citroensaus wordt nu afgemaakt : de ingekookte vloeistof wordt weer heet gemaakt. 3 theelepels maïzena worden in een paar eetlepels hete vloeistof opgelost en vervolgens weer terug gevoegd bij de te maken saus. De saus laten we al roerend indikken. De saus wordt dan verder opgemonteerd met koude vlokjes roomboter en op smaak gebracht met peper en zout .

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

BORD OPMAKEN: Warm gemaakte borden worden belegd met plakjes venkel. Bestrooi deze met de helft van het gesnipperde venkelgroen. Leg hierop een moot gebakken zalm. Leg daarnaast op elk bord 4 asperges. Nappeer ruim met de saus. Bestrooi met de rest van het venkelgroen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Eveline, Het stond er wat onduidelijk; heb dat aangepast. Dank voor de oplettendheid.
Jan A.
Eveline

Eveline zegt:
Wat gebeurt er met de citroenschil snippers?