Recept
« Terug naar recepten
Zeeuwse bolussen (Doll'n is de naam uit Zeeuws Vlaanderen)
PT75M
Zeeuwse bolussen (Doll'n is de naam uit Zeeuws Vlaanderen)
Een heerlijk zeeuwse bolussen (doll'n is de naam uit zeeuws vlaanderen) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Sascha ten Brink
Bereidingstijd:
75 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
1
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
C. Sprong 240112
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Zeeuwse bolussen (Doll'n is de naam uit Zeeuws Vlaanderen) te bereiden
Los gist op in deel lauwe melk.
Bloem in kom, in het midden een kuiltje, rest van melk + gesmolten boter (niet heet laten worden!) en ei.
Van midden uit door roeren/ kneden tot soepel deeg.
Op vochtige lauw warme plek gedurende 1 uur laten rijzen.
Nogmaals goed door kneden.
Uitrollen tot circa 2 cm dikte.
Stukken uitsnijden ter grootte van kroketten, verder uitrollen tot circa 35-40 cm.
Uiteinde wat dunner.
Haal ze door mengsel van basterdsuiker en kaneel.
Bakblik besmeren en bestuif dat met bloem.
Uiteinde van streng tussen duim en wijsvinger en draai met andere hand er slakkenhuisvormig omheen.
Uiteinde er tegenaan drukken.
Leg de bolus op bakblik en schuif die in een lauwe oven om ze nog 20 minuten te laten rijzen.
Afbakken in hete oven (250°C) 15-20 minuten gaar en bruin.
Schuif ze het blik af en laat ze uitdampen.
Bloem in kom, in het midden een kuiltje, rest van melk + gesmolten boter (niet heet laten worden!) en ei.
Van midden uit door roeren/ kneden tot soepel deeg.
Op vochtige lauw warme plek gedurende 1 uur laten rijzen.
Nogmaals goed door kneden.
Uitrollen tot circa 2 cm dikte.
Stukken uitsnijden ter grootte van kroketten, verder uitrollen tot circa 35-40 cm.
Uiteinde wat dunner.
Haal ze door mengsel van basterdsuiker en kaneel.
Bakblik besmeren en bestuif dat met bloem.
Uiteinde van streng tussen duim en wijsvinger en draai met andere hand er slakkenhuisvormig omheen.
Uiteinde er tegenaan drukken.
Leg de bolus op bakblik en schuif die in een lauwe oven om ze nog 20 minuten te laten rijzen.
Afbakken in hete oven (250°C) 15-20 minuten gaar en bruin.
Schuif ze het blik af en laat ze uitdampen.
lekkerbekske zegt: