Recept
« Terug naar recepten
Zelfgemaakt paasbrood (5 broden)
PT10M
Zelfgemaakt paasbrood (5 broden)
Een heerlijk zelfgemaakt paasbrood (5 broden) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Sascha ten Brink
Bereidingstijd:
10 min
Personen:
5 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Cargill SIDE by SITE, lente 2014
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Zelfgemaakt paasbrood (5 broden) te bereiden
Begin met de bereiding een dag van te voren.
Los voor het voordeeg (3 g verse gist, 200 ml lauw water en 200 g bloem) in een maatbeker de gist op in het water, voeg de bloem toe en roer alles met een lepel glad.
Dek af met plastic folie en laat twaalf uur rusten op kamertemperatuur.
Voordeeg:
Meng de bloem, het zout, de gist, de roomboter, de melk en de basterdsuiker samen met het voordeeg tot een soepel deeg.
Weeg 350 g van het deeg af, doe dit in een plastic kom of metalen bekken.
Bedek met een deksel of plastic folie en zorg dat er lucht bij kan.
Laat het deeg 45 minuten op kamertemperatuur rijzen.
Gevuld deeg:
Werk met je handen de tutti frutti, rozijnen, chocolade, notenmix en citroenrasp door de rest van het deeg.
Laat ook dit deeg met de vulling in vijf gelijke stukken van 450 g en vorm van elk een bol.
Om een mooie bol te krijgen druk je elk stuk voorzichtig plat tot ongeveer een rechthoek.
Vouw de vierkanten eerst in de lengte en dan in de breedte dubbel tot er weer vierkanten ontstaan.
Trek de hoeken van elk vierkant naar onderen naar elkaar toe zodat de bovenkant van het deeg iets onder spanning komt te staan.
Nog meer rijzen:
Verdeel het ongevulde deeg in vijf stukken van 70 g.
Laat al het deeg - gevuld en ongevuld, nogmaals 20 minuten op een bebloemde bakplaat onder plastic folie rijzen.
Bedekken:
Rol elk stuk ongevulde deeg heel dun uit tot een ronde lap en vouw om een bol gevuld deeg, druk het aan de onderkant van de bol dicht.
Laat de ingepakte deegbollen, afgedekt pmet plastic, gedurende 45 minuten rijzen (narijs).
Afbakken:
Leg eventueel een chamotteststeen of pizzasteen in de oven en verwarm op 205 C gedurende een half uur.
Zet de oven uit.
Leg de paasbroden op de chamotteststeen of bakplaat in de oven.
Giet een kop water over de bodem van de oven (het water veroorzaakt stoom die nodig is bij het bakken van de broden).
Sluit de oven en wacht 5 minuten.
Zet de oven dan op 185 C.
Los voor het voordeeg (3 g verse gist, 200 ml lauw water en 200 g bloem) in een maatbeker de gist op in het water, voeg de bloem toe en roer alles met een lepel glad.
Dek af met plastic folie en laat twaalf uur rusten op kamertemperatuur.
Voordeeg:
Meng de bloem, het zout, de gist, de roomboter, de melk en de basterdsuiker samen met het voordeeg tot een soepel deeg.
Weeg 350 g van het deeg af, doe dit in een plastic kom of metalen bekken.
Bedek met een deksel of plastic folie en zorg dat er lucht bij kan.
Laat het deeg 45 minuten op kamertemperatuur rijzen.
Gevuld deeg:
Werk met je handen de tutti frutti, rozijnen, chocolade, notenmix en citroenrasp door de rest van het deeg.
Laat ook dit deeg met de vulling in vijf gelijke stukken van 450 g en vorm van elk een bol.
Om een mooie bol te krijgen druk je elk stuk voorzichtig plat tot ongeveer een rechthoek.
Vouw de vierkanten eerst in de lengte en dan in de breedte dubbel tot er weer vierkanten ontstaan.
Trek de hoeken van elk vierkant naar onderen naar elkaar toe zodat de bovenkant van het deeg iets onder spanning komt te staan.
Nog meer rijzen:
Verdeel het ongevulde deeg in vijf stukken van 70 g.
Laat al het deeg - gevuld en ongevuld, nogmaals 20 minuten op een bebloemde bakplaat onder plastic folie rijzen.
Bedekken:
Rol elk stuk ongevulde deeg heel dun uit tot een ronde lap en vouw om een bol gevuld deeg, druk het aan de onderkant van de bol dicht.
Laat de ingepakte deegbollen, afgedekt pmet plastic, gedurende 45 minuten rijzen (narijs).
Afbakken:
Leg eventueel een chamotteststeen of pizzasteen in de oven en verwarm op 205 C gedurende een half uur.
Zet de oven uit.
Leg de paasbroden op de chamotteststeen of bakplaat in de oven.
Giet een kop water over de bodem van de oven (het water veroorzaakt stoom die nodig is bij het bakken van de broden).
Sluit de oven en wacht 5 minuten.
Zet de oven dan op 185 C.
Anna Koudys zegt:
Volgens mij is de bereidingswijze niet correct; 10 minuten?
Groetjes,
Anna.
KookJij.