De hoeveelheid melk voor de puree kun je zelf bepalen, ik hou meer van een stevige puree en neem dan meestal wat minder melk.
Ik maak dit lang van tevoren. Je kunt dan alles opruimen en de schotel gaat de oven in ± 30 a 40 minuten vóór je gaat eten.
Recept
« Terug naar recepten
Zuurkoolschotel met Groninger met worst (oven)
PT75M
Zuurkoolschotel met Groninger met worst (oven)
Een heerlijk zuurkoolschotel met groninger met worst (oven) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Flavia Vasco de Sousa
Bereidingstijd:
75 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
690 kCal energie
29 Gram eiwit
39 Gram vet
50 Gram koolhydraten
29 Gram eiwit
39 Gram vet
50 Gram koolhydraten
Waardering:
5
0
6
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Ovenhits Special 2007
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Zuurkoolschotel met Groninger met worst (oven) te bereiden
Oven 200°C (elektrisch) - 175 à 180°C (hete luchtoven) gasoven stand 3.
De aardappels schillen en in grove stukken snijden. Kook ze met wat water en zout. Giet ze af en pureer ze samen met de melk en 1 el boter. Voeg naar smaak zout-peper-nootmuskaat toe. Zet de pan met de puree even weg tot gebruik.
De uien pellen en snipperen, de appels schillen, klokhuis verwijderen en in partjes snijden. Besprenkel de partjes appel met citroensap.
De worsten in schijfjes snijden en in 1 el boter in een grote pan 3 à 5 minuten bakken. Haal ze dan uit de pan en leg ze opzij .
Doe nog 1 el boter in dezelfde pan en fruit hierin de uitjes tot ze wat zachter zijn. Bak dan de appelpartjes kort mee.
Voeg dan de zuurkool toe met 200 ml kokend water en breng weer aan de kook. Voeg dan het laurierblaadje + de jeneverbessen + de suiker toe, het vuur lager draaien en het geheel ± 20 minuten afgedekt laten pruttelen. Daarna indien nodig op smaak brengen met zout en peper.
Als er teveel vocht bij de appel/zuurkool is, deze afgieten en de appel/zuurkool met aanhangend vocht over de bodem van de ovenschaal verdelen.
Nu de stukken worst over de zuurkool verdelen en de worstjes bedekken met de aardappelpuree.
Het geheel bestrooien met paneermeel en een vlokje boter hier en daar.
De schotel voor 25 minuten in de oven schuiven of tot de paneerlaag wat gekleurd is.
De aardappels schillen en in grove stukken snijden. Kook ze met wat water en zout. Giet ze af en pureer ze samen met de melk en 1 el boter. Voeg naar smaak zout-peper-nootmuskaat toe. Zet de pan met de puree even weg tot gebruik.
De uien pellen en snipperen, de appels schillen, klokhuis verwijderen en in partjes snijden. Besprenkel de partjes appel met citroensap.
De worsten in schijfjes snijden en in 1 el boter in een grote pan 3 à 5 minuten bakken. Haal ze dan uit de pan en leg ze opzij .
Doe nog 1 el boter in dezelfde pan en fruit hierin de uitjes tot ze wat zachter zijn. Bak dan de appelpartjes kort mee.
Voeg dan de zuurkool toe met 200 ml kokend water en breng weer aan de kook. Voeg dan het laurierblaadje + de jeneverbessen + de suiker toe, het vuur lager draaien en het geheel ± 20 minuten afgedekt laten pruttelen. Daarna indien nodig op smaak brengen met zout en peper.
Als er teveel vocht bij de appel/zuurkool is, deze afgieten en de appel/zuurkool met aanhangend vocht over de bodem van de ovenschaal verdelen.
Nu de stukken worst over de zuurkool verdelen en de worstjes bedekken met de aardappelpuree.
Het geheel bestrooien met paneermeel en een vlokje boter hier en daar.
De schotel voor 25 minuten in de oven schuiven of tot de paneerlaag wat gekleurd is.
Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
fabita zegt:
gea zegt:
De worsten die je in de supermarkt kan kopen zijn een redelijk alternatief (als je de echte toch niet kunt krijgen)
fabita zegt:
gea zegt:
fabita zegt:
gea zegt:
Weet je dat deze worstjes ook heel erg lekker zijn als borrelhapje? Ik kook ze eerst altijd bijna een uur (!!!) Ik prik er in om het vet er uit te laten lopen en laat ze dan afkoelen. Heerlijk; ook erg goed in te vriezen. Ik heb er altijd een paar kant en klaar in de vriezer: erg handig bij onverwacht bezoek!:p
geabruining zegt: