Recept
« Terug naar recepten
Zweedse kaneelbroodjes
PT120M
Zweedse kaneelbroodjes
Een heerlijk zweedse kaneelbroodjes recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Yvonne Loch
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
10 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Zweden
Keuken:
Europese
Bron:
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Zweedse kaneelbroodjes te bereiden
laat de boter in een pan zachtjes smelten.
voeg de melk toe en neem de pan van het vuur. voel of het mengsel lauwwarm is en voeg dan de gist toe. niet in te hete melk, dan slaat de gist dood en rijst het deeg niet meer.
doe in een grote kom de gezeefde bloem, suiker, zout en kardemonpoeder. giet het melk-gistmengsel erbij en ga nu kneden. het deeg moet na verloop van tijd een samenhangende bal zijn die niet meer aan je handen kleeft. als het te plakkerig is voeg je wat bloem toe, net zo lang tot het niet meer plakt.
kneed ongeveer tien minuten en leg de deegbal dan in een schone, warme kom. (in heet water leggen en vlak voordien afdrogen). dek af met een schone theedoek en zet op een warme plek, bijvoorbeeld op de vensterbank. wel tochtvrij! laat het deeg een uur rijzen. verdeel het deeg nu in twee porties, en rol de eerste portie met een deegroller uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van ongeveer derig hoog bij veertig breed. besmeer deze lap met zachte roomboter. vermeng de basterdsuiker met de kaneel. strooi de helft van het suikermengsel over de deegplek en verdeel het goed.
rol nu de plak vanaf de onderkant stevig op.
snij met een scherp kartelmes de rol in plakken van ongeveer drie centimeter dik, en leg elk plakje in een cakvormpje. herhaal dit met de tweede portie deeg. zet de vormpjes op een grote bakplaat, dek af met de theedoek en laat nog een half uur rijzen op een warme plek.
verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.
bestijk de broodjes nu met losgeklopt ei, en bestrooi eventueel met kandijsuikerkorreltjes.
zet de broodjes in het midden van de oven en bak ze in tien a 15 minuten goudbuin. let op, ze verkleuren snel! deze broodjes kun je uitstekend invriezen.
voeg de melk toe en neem de pan van het vuur. voel of het mengsel lauwwarm is en voeg dan de gist toe. niet in te hete melk, dan slaat de gist dood en rijst het deeg niet meer.
doe in een grote kom de gezeefde bloem, suiker, zout en kardemonpoeder. giet het melk-gistmengsel erbij en ga nu kneden. het deeg moet na verloop van tijd een samenhangende bal zijn die niet meer aan je handen kleeft. als het te plakkerig is voeg je wat bloem toe, net zo lang tot het niet meer plakt.
kneed ongeveer tien minuten en leg de deegbal dan in een schone, warme kom. (in heet water leggen en vlak voordien afdrogen). dek af met een schone theedoek en zet op een warme plek, bijvoorbeeld op de vensterbank. wel tochtvrij! laat het deeg een uur rijzen. verdeel het deeg nu in twee porties, en rol de eerste portie met een deegroller uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van ongeveer derig hoog bij veertig breed. besmeer deze lap met zachte roomboter. vermeng de basterdsuiker met de kaneel. strooi de helft van het suikermengsel over de deegplek en verdeel het goed.
rol nu de plak vanaf de onderkant stevig op.
snij met een scherp kartelmes de rol in plakken van ongeveer drie centimeter dik, en leg elk plakje in een cakvormpje. herhaal dit met de tweede portie deeg. zet de vormpjes op een grote bakplaat, dek af met de theedoek en laat nog een half uur rijzen op een warme plek.
verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.
bestijk de broodjes nu met losgeklopt ei, en bestrooi eventueel met kandijsuikerkorreltjes.
zet de broodjes in het midden van de oven en bak ze in tien a 15 minuten goudbuin. let op, ze verkleuren snel! deze broodjes kun je uitstekend invriezen.
curiosity zegt:
als je het doet zou ik wel de baktijd ietsjes verkorten.
succes:)