KookJij

Zweedse kaneelbroodjes

Een heerlijk zweedse kaneelbroodjes recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 10 personen
Categorieën:
  1. > Brood - Bakken
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Zweden
Keuken: Europese
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zweedse kaneelbroodjes te bereiden

laat de boter in een pan zachtjes smelten.
voeg de melk toe en neem de pan van het vuur. voel of het mengsel lauwwarm is en voeg dan de gist toe. niet in te hete melk, dan slaat de gist dood en rijst het deeg niet meer.
doe in een grote kom de gezeefde bloem, suiker, zout en kardemonpoeder. giet het melk-gistmengsel erbij en ga nu kneden. het deeg moet na verloop van tijd een samenhangende bal zijn die niet meer aan je handen kleeft. als het te plakkerig is voeg je wat bloem toe, net zo lang tot het niet meer plakt.
kneed ongeveer tien minuten en leg de deegbal dan in een schone, warme kom. (in heet water leggen en vlak voordien afdrogen). dek af met een schone theedoek en zet op een warme plek, bijvoorbeeld op de vensterbank. wel tochtvrij! laat het deeg een uur rijzen. verdeel het deeg nu in twee porties, en rol de eerste portie met een deegroller uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van ongeveer derig hoog bij veertig breed. besmeer deze lap met zachte roomboter. vermeng de basterdsuiker met de kaneel. strooi de helft van het suikermengsel over de deegplek en verdeel het goed.
rol nu de plak vanaf de onderkant stevig op.
snij met een scherp kartelmes de rol in plakken van ongeveer drie centimeter dik, en leg elk plakje in een cakvormpje. herhaal dit met de tweede portie deeg. zet de vormpjes op een grote bakplaat, dek af met de theedoek en laat nog een half uur rijzen op een warme plek.
verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.
bestijk de broodjes nu met losgeklopt ei, en bestrooi eventueel met kandijsuikerkorreltjes.
zet de broodjes in het midden van de oven en bak ze in tien a 15 minuten goudbuin. let op, ze verkleuren snel! deze broodjes kun je uitstekend invriezen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

curiosity

curiosity zegt:
@Dorry, je kan het zo van de rol bakken maar dan loopt de suiker en kaneel wat uit, dan heb je kans dat het wat verbrand op bakpapier.
als je het doet zou ik wel de baktijd ietsjes verkorten.

succes:)
Dorry

Dorry zegt:
Hallo Yvonne.
Ik doe altijd in mijn broodrecepten wijnsteenzuur, een halve tot een hele theelepel op 500gr. Het brood wordt er heerlijk zacht door. Vraagje: kan je het ook nadat het is opgerold in plakken snijden en afbakken. Zo doe ik het nl ook met mijn luxe gevulde brood.