Recept
« Terug naar recepten
Aardappel-kaasschotel
PT80M
Aardappel-kaasschotel
Een heerlijk aardappel-kaasschotel recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Mark Huibers
Bereidingstijd:
80 min
Personen:
4/6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
6
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Aardappel-kaasschotel te bereiden
Schil de aardappels en snij de aardappels over de lengte in plakjes van ongeveer een halve centimeter.
Kook de gesneden aardappels in de pan met wat zout tot de plakjes half gaar zijn. Vaak dus even prikken om dat te controleren. Té zacht is alles opnieuw doen!!
Gebruik het klontje margarine om de ovenschaal in te vetten. Hierna kluts de 5 eieren samen met de kookroom in een bak en voeg naar eigen smaak witte peper, zout en nootmuskaat toe. Weer even klutsen en proeven! Zodra de aardappels halfgaar zijn afspoelen met koud water en even laten staan.
Verwarm de oven gedurende 20 minuten voor op 220°C.
Dan de plakjes aardappel in de gevette schaal leggen totdat er 1 laagje aardappel is ontstaan welke de gehele bodem bedekt. Daarna de plakjes kaas eroverheen leggen (mag royaal zijn) en weer een laag met aardappelschijfjes. Doe dit tot je op ongeveer 5mm onder de rand van de ovenschaal zit, met als laatste laag de aardappelschijfjes.
Giet nu het mengsel van eieren, kookroom etc. langzaam leeg in de ovenschaal, totdat alles mooi bedekt is. Prik desnoods wat aan de zijkanten om het mengsel sneller naar onderen te laten lopen.
Als laatste strooi er dan paneermeel over, tot alles bedekt is.
Nu kan het, afhankelijk van de oven, in de voorverwarmde oven. Conventionele gas-oven op 220°C laten staan gedurende 60 minuten.
Indien alles in een transparante ovenschaal zit en het mooi bruinig van de zijkant eruit ziet en de toplaag krokant is, dan is het gerecht klaar.
Kook de gesneden aardappels in de pan met wat zout tot de plakjes half gaar zijn. Vaak dus even prikken om dat te controleren. Té zacht is alles opnieuw doen!!
Gebruik het klontje margarine om de ovenschaal in te vetten. Hierna kluts de 5 eieren samen met de kookroom in een bak en voeg naar eigen smaak witte peper, zout en nootmuskaat toe. Weer even klutsen en proeven! Zodra de aardappels halfgaar zijn afspoelen met koud water en even laten staan.
Verwarm de oven gedurende 20 minuten voor op 220°C.
Dan de plakjes aardappel in de gevette schaal leggen totdat er 1 laagje aardappel is ontstaan welke de gehele bodem bedekt. Daarna de plakjes kaas eroverheen leggen (mag royaal zijn) en weer een laag met aardappelschijfjes. Doe dit tot je op ongeveer 5mm onder de rand van de ovenschaal zit, met als laatste laag de aardappelschijfjes.
Giet nu het mengsel van eieren, kookroom etc. langzaam leeg in de ovenschaal, totdat alles mooi bedekt is. Prik desnoods wat aan de zijkanten om het mengsel sneller naar onderen te laten lopen.
Als laatste strooi er dan paneermeel over, tot alles bedekt is.
Nu kan het, afhankelijk van de oven, in de voorverwarmde oven. Conventionele gas-oven op 220°C laten staan gedurende 60 minuten.
Indien alles in een transparante ovenschaal zit en het mooi bruinig van de zijkant eruit ziet en de toplaag krokant is, dan is het gerecht klaar.
Mijn kookverhaal (Mark Huibers)
Dit recept heb ik van mijn moeder die dit altijd voor me maakte als ik weer terugkwam van een oefening in het buitenland :)
wilma zegt: