Recept
« Terug naar recepten
Bitterballen
PT120M
Bitterballen
Een heerlijk bitterballen recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Gerda Lamers
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
?? personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
11
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Schoonmoeder, diverse kookboeken, uiteindelijk ikzelf.
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Bitterballen te bereiden
Zet het vlees op met de drie bouillontabletten en laat het trekken tot dat het vlees heel zacht is.
Was en snijd de peterselie heel fijn.
Haal het vlees uit de bouillon en snijd het heel fijn.
Zeef de bouillon en meet 4 dl. af, de rest wordt niet meer gebruikt.
Week de gelatine in koud water.
Smelt de boter in een ruime koekenpan, voeg de bloem toe, breng het aan de kook en laat de bloem garen. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe tot dat er een gebonden vloeibare massa ontstaat. Doe er de geweekte gelatine bij en kook op. Voeg het vlees en de peterselie er bij en breng aan de kook. Laat kort doorkoken en blijf roeren. Proef en voeg, naar smaak, peper, nootmuskaat en een beetje Maggi toe.
Spoel 2 borden onder de koude kraan, dep droog en schep de ragout op een bord, laat afkoelen en leg het andere bord er op. Zet het in de koelkast en laat 24 uur opstijven, dat geeft het beste resultaat.
Bitterballen draaien.
Klop 2 eieren los in een diep bord, doe een laagje paneermeel in een ondiepe schaal en schep ruim bloem op een bord.
Bestrooi de bitterballen met een beetje bloem, neem wat bloem in de handen en bedek ze met de bloem. Doe ze dan in het bord met de eieren, schep voorzichtig om met een lepel en bedek met een laagje ei. Schep ze voorzichtig over in de lage schaal met paneer en rol ze er door. Haal ze er voorzichtig uit, rol even door de handen en leg ze op een lage schaal/bord waar ook een laagje paneermeel op ligt. Dek de schaal losjes af met vershoudfolie, niet afsluiten vanwege vochtvorming. Rol voordat ze gefrituurd gaan worden nog een keer door de paneermeel. Doe de olie in de frituurpan, verwarm tot 170/180°C en frituur de ballen met niet meer dan 10 tegelijk.
Was en snijd de peterselie heel fijn.
Haal het vlees uit de bouillon en snijd het heel fijn.
Zeef de bouillon en meet 4 dl. af, de rest wordt niet meer gebruikt.
Week de gelatine in koud water.
Smelt de boter in een ruime koekenpan, voeg de bloem toe, breng het aan de kook en laat de bloem garen. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe tot dat er een gebonden vloeibare massa ontstaat. Doe er de geweekte gelatine bij en kook op. Voeg het vlees en de peterselie er bij en breng aan de kook. Laat kort doorkoken en blijf roeren. Proef en voeg, naar smaak, peper, nootmuskaat en een beetje Maggi toe.
Spoel 2 borden onder de koude kraan, dep droog en schep de ragout op een bord, laat afkoelen en leg het andere bord er op. Zet het in de koelkast en laat 24 uur opstijven, dat geeft het beste resultaat.
Bitterballen draaien.
Klop 2 eieren los in een diep bord, doe een laagje paneermeel in een ondiepe schaal en schep ruim bloem op een bord.
Bestrooi de bitterballen met een beetje bloem, neem wat bloem in de handen en bedek ze met de bloem. Doe ze dan in het bord met de eieren, schep voorzichtig om met een lepel en bedek met een laagje ei. Schep ze voorzichtig over in de lage schaal met paneer en rol ze er door. Haal ze er voorzichtig uit, rol even door de handen en leg ze op een lage schaal/bord waar ook een laagje paneermeel op ligt. Dek de schaal losjes af met vershoudfolie, niet afsluiten vanwege vochtvorming. Rol voordat ze gefrituurd gaan worden nog een keer door de paneermeel. Doe de olie in de frituurpan, verwarm tot 170/180°C en frituur de ballen met niet meer dan 10 tegelijk.
Mijn kookverhaal (Gerda Lamers)
De bitterballen op de foto heb ik vanmorgen (23-12-2010) gemaakt, het is een dubbel portie, 88 stuks.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
slaatje zegt:
Anna zegt:
Anna zegt:
slaatje zegt:
Anna zegt:
Groetjes en een fijn weekende!:D;)
slaatje zegt:
Anna zegt:
Groetjes,
Anna.
slaatje zegt:
wimk zegt:
slaatje zegt:
Even ter aanvulling; Ik heb gisteren ook zelf nasischijven gemaakt en ook die waren Super. Binnenkort zet ik dit recept op KookJij. :p:p:p
Laur zegt: