KookJij

Bitterballen

Een heerlijk bitterballen recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: ?? personen
Categorieën:
  1. > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Schoonmoeder, diverse kookboeken, uiteindelijk ikzelf.
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Bitterballen te bereiden

Zet het vlees op met de drie bouillontabletten en laat het trekken tot dat het vlees heel zacht is.
Was en snijd de peterselie heel fijn.
Haal het vlees uit de bouillon en snijd het heel fijn.
Zeef de bouillon en meet 4 dl. af, de rest wordt niet meer gebruikt.
Week de gelatine in koud water.
Smelt de boter in een ruime koekenpan, voeg de bloem toe, breng het aan de kook en laat de bloem garen. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe tot dat er een gebonden vloeibare massa ontstaat. Doe er de geweekte gelatine bij en kook op. Voeg het vlees en de peterselie er bij en breng aan de kook. Laat kort doorkoken en blijf roeren. Proef en voeg, naar smaak, peper, nootmuskaat en een beetje Maggi toe.
Spoel 2 borden onder de koude kraan, dep droog en schep de ragout op een bord, laat afkoelen en leg het andere bord er op. Zet het in de koelkast en laat 24 uur opstijven, dat geeft het beste resultaat.
Bitterballen draaien.
Klop 2 eieren los in een diep bord, doe een laagje paneermeel in een ondiepe schaal en schep ruim bloem op een bord.
Bestrooi de bitterballen met een beetje bloem, neem wat bloem in de handen en bedek ze met de bloem. Doe ze dan in het bord met de eieren, schep voorzichtig om met een lepel en bedek met een laagje ei. Schep ze voorzichtig over in de lage schaal met paneer en rol ze er door. Haal ze er voorzichtig uit, rol even door de handen en leg ze op een lage schaal/bord waar ook een laagje paneermeel op ligt. Dek de schaal losjes af met vershoudfolie, niet afsluiten vanwege vochtvorming. Rol voordat ze gefrituurd gaan worden nog een keer door de paneermeel. Doe de olie in de frituurpan, verwarm tot 170/180°C en frituur de ballen met niet meer dan 10 tegelijk.

Mijn kookverhaal (Gerda Lamers)

De bitterballen op de foto heb ik vanmorgen (23-12-2010) gemaakt, het is een dubbel portie, 88 stuks.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Laur

Laur zegt:
Zo maak ik ze ook xxxxx:p:p;)
slaatje

slaatje zegt:
Fijn om te horen, ze zijn ook altijd erg lekker en lukken vrijwel altijd dus; Dank u, vielen dank, merci beaucoupe, en in alle talen dank. Groetjes Gerda :p:p:p:p:p
Anna

Anna zegt:
Ze zijn heeeeeel goed in de smaak gevallen! DAT is pas een echte bitterbal! Minuutje of 4 frituren, en ze zijn prima de luxe! :D;):D
slaatje

slaatje zegt:
:p:D;)
Anna

Anna zegt:
Dat gaat nog spannend worden, dus! Gelukkig worden ze niet hier gefrituurd, haha! Wordt vervolgd....;):p:D
slaatje

slaatje zegt:
Leuk dat ze gelukt zijn. Frituurtijd is een beetje gevoelswerk, als ze goed bruin zijn zijn ze meestal goed. Oppassen voor springen ;)want als ze openklappen heb je een zootje :? Kwestie van proberen. Succes en Groetjes Gerda :p:p:p:p
Anna

Anna zegt:
De ballen bennen klaar!;):D Hoe lang moeten ze gefrituurd worden, Gerda?
Groetjes en een fijn weekende!:D;)
Anna

Anna zegt:
Ik zal je laten weten of ze in de smaak zijn gevallen;)
slaatje

slaatje zegt:
Zeker weten, het is best veel werk maar dan heb je ook wat ;)Groetjes Gerda :p:p:p:p
slaatje

slaatje zegt:
Hoi Anna, het moet zijn 1,2 liter water of 12 deciliter en verderop bij de bereiding = 4 dl. bouillon afmeten. Hoop dat het zo duidelijk is en alvast eet smakelijk. Kan niet mislukken. Groetjes Gerda :p:p:p:p Misschien wil jij het gelijk even veranderen in het recept voor de duidelijkheid. Bvd.
Anna

Anna zegt:
Vandaag wil mijn ventje jouw ballen maken voor de verjaardag van schone dochter:p;) Hij snapt alleen iets niet. Bij de Ingrediënten staat: 1,2 dl. water, en verderop bij de bereiding: meet 4 dl. af. Bedoel je misschien 1,2 liter water??
Groetjes,
Anna.
slaatje

slaatje zegt:
Heel fijn dat ze gelukt zijn en heel leuk dat u dat laat weten. Dank u wel :D Ik wens u een spannende EK toe. Groetjes Gerda :p:p:p
wimk

wimk zegt:
Heb ze vandaag gemaakt, heerlijk. Het is een proef voor 13 juni, aangezien wij in Duitsland wonen werd mij gevraagd om iets typisch Hollands te serveren die avond als we in het dorp gaan voetbal kijken. Dat worden dus bitterballen.:):)
slaatje

slaatje zegt:
Hallo Tom, je kunt ze direct na het draaien invriezen, zorg er wel voor dat ze niet aan elkaar plakken. Je kunt ze bevroren frituren, temp. 165/170°C. Ik heb gisteren het restant van de kerstmis gebakken en het ging prima. Veel succes en, eenmaal gemaakt!!!!!! Groetjes Gerda
Even ter aanvulling; Ik heb gisteren ook zelf nasischijven gemaakt en ook die waren Super. Binnenkort zet ik dit recept op KookJij. :p:p:p
Tom

Tom zegt:
Moeten ze voor het invriezen even heel kort frituren, of kan het gewoon na het rollen?? Het water loopt me in de mond als ik dit recept lees, ik wil meteen een containerlading beginnen maken :D