OF : DIEN OP:Verdeel de soep in de borden en daarna de gehakte schelpenmassa over de borden soep. Strooi de peterselie over de soep.
***
Drink hierbij een droge witte wijn,die op hout is gerijpt
Recept
« Terug naar recepten
Clam Chowder Variatie uit Den Haag
PT155M
Clam Chowder Variatie uit Den Haag
Je zou kunnen zeggen dat dit de Nederlandse versie is van de New England Clam Chowder uit de USA.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
155 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Soepen - met Vis
- > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
Aangepast familie recept
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Clam Chowder Variatie uit Den Haag te bereiden
1).Doe de schelpen in een bak met gezouten water (1 eetlepel zeezout per liter water) en laat ze daar 1 uur "werken".
2).Ververs het water en doe nog eens een 1/ 2 uur.
3).Kook de schelpen in de visfond, tot ze net gaar zijn (ze zijn dan net open gegaan) en doe ze apart in een kom.
4).Haal de beestjes uit hun schelpen en zeef het kookvocht door een doek om al het zand er uit te halen.Bewaar het schone zeefvocht voor later en houd de gepelde schelpen warm.
5).Smelt de boter in de soeppan bak het spek licht bruin aan. Fruit daarin aan de uien tot ze glazig zijn en voeg dan de knoflook toe.Roer nog even een 20-tal tellen flink door.
6).Voeg toe de gezeefde visfond, de melk, de room (behalve 4 eetlepels, waarin de maïzena wordt opgelost), aardappels, salie, tijm en bosuitjes. Breng dat aan de kook en laat dat koken tot de aardappels volledig zijn gegaard. Haal de laurier er uit. Zet dan de staafmixer er in en draai de soep tot een homogeen mengsel.
7).Nu het maïzenapapje erbij en roerend koken tot de soep gaat binden. Zet het vuur nu heel laag (of zet de pan op een verdeelplaatje/vlamverdeler) om warm te houden.
8).Hak de schelpen (daarmee worden NIET de omhulsels bedoeld!!!) kleiner,verdeel die over de borden, maak de soep af op smaak met zout en peper (vooral veel peper) en dien op.
2).Ververs het water en doe nog eens een 1/ 2 uur.
3).Kook de schelpen in de visfond, tot ze net gaar zijn (ze zijn dan net open gegaan) en doe ze apart in een kom.
4).Haal de beestjes uit hun schelpen en zeef het kookvocht door een doek om al het zand er uit te halen.Bewaar het schone zeefvocht voor later en houd de gepelde schelpen warm.
5).Smelt de boter in de soeppan bak het spek licht bruin aan. Fruit daarin aan de uien tot ze glazig zijn en voeg dan de knoflook toe.Roer nog even een 20-tal tellen flink door.
6).Voeg toe de gezeefde visfond, de melk, de room (behalve 4 eetlepels, waarin de maïzena wordt opgelost), aardappels, salie, tijm en bosuitjes. Breng dat aan de kook en laat dat koken tot de aardappels volledig zijn gegaard. Haal de laurier er uit. Zet dan de staafmixer er in en draai de soep tot een homogeen mengsel.
7).Nu het maïzenapapje erbij en roerend koken tot de soep gaat binden. Zet het vuur nu heel laag (of zet de pan op een verdeelplaatje/vlamverdeler) om warm te houden.
8).Hak de schelpen (daarmee worden NIET de omhulsels bedoeld!!!) kleiner,verdeel die over de borden, maak de soep af op smaak met zout en peper (vooral veel peper) en dien op.