Recept
« Terug naar recepten
Filet van griet met gekarameliseerd witloof en mosterdsaus
PT30M
Filet van griet met gekarameliseerd witloof en mosterdsaus
Griet is een magere platvis en behoort tot de familie van de tarbotachtigen. Griet is gemiddeld 35 tot 40 cm en wordt maximaal 75 cm groot. Het visvlees lijkt zeer sterk op dit van tarbot. In tegenstelling tot tarbot heeft griet (huid)schubben, is eerder ovaal van vorm en grijsbruin van kleur, heeft een gladde huid en geen beenknobbels.
Recept van:
Erwin Elens
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
2 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
njam
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Filet van griet met gekarameliseerd witloof en mosterdsaus te bereiden
- Snijd de sjalot fijn. Laat tot 1/3 inkoken met de witte wijn, de azijn en enkele peperkorrels. Haal door de zeef wanneer de saus voldoende ingekookt is en plaats de reductie terug op het vuur en breng opnieuw aan de kook. Voeg 2 eetlepels boter en 2 eetlepels zure room toe. Laat nog even opkoken, haal vervolgens van het vuur en werk de saus af met twee eetlepels graanmosterd. Fileer en ontvel de griet (of vraag je visboer om dit voor jou te doen). Kruid de twee filets met peper en zout en haal ze door de bloem. Klop de overtollige bloem er af en bak de griet kort aan in een scheutje olijfolie. Zet de vis vervolgens 4 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Snijd het grondwitloof in reepjes. Smelt een flinke klont boter in een pan en doe het witloof hierbij. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en suiker. Laat mooi garen en karamelliseren. Plaats een dresseerring op een bord en vul deze voor de helft met het witloof. Haal de vis uit de oven en plaats bovenop het witloof. Werk af met de mosterdsaus en een takje verse dille.