Ik doe vrijwilligerswerk op meerdere locaties.
Zo ook elke maandag met een kookclubje voor mensen met een geestelijke beperking.
Na "hopies" mislukte nasi pogingen (klef en taai) kreeg ik van een van de cliënten de tip de rijst een dag eerder te koken....en ja, zie hier.....de heerlijkste gebakken rijst krijg je een dag later :-)
Ik wist het niet, hij wel...dat nasi goreng een gerecht is van "left-overs" :-)
Maar daarom niet minder lekker als je het maakt met verse groenten en lekker gemarineerd vlees. Wie doet je wat met witte rijst van een dag tevoren???
Het is veel werk, maar ik geniet telkens weer met mijn "keukenhulpen" die alles snijden en daarbij de
" Nassau - Koreng" vereren...:-)
Recept
« Terug naar recepten
Gebakken rijst en lekkers ala Grietje
PT1M
Gebakken rijst en lekkers ala Grietje
Een heerlijk gebakken rijst en lekkers ala grietje recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Joke Wiggers
Bereidingstijd:
1 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Rijst
- > Hoofdgerechten - Wokken
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
4
Herkomst:
Onbekend
Bron:
De
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gebakken rijst en lekkers ala Grietje te bereiden
Gebakken rijst:
Ik heb er bewust voor gekozen de gebakken rijst zonder vlees te bereiden,
1. voor gasten die vegetarisch zijn,
2. het portie vlees wordt al voorzien door de kipsatéh.
Doe in een (grote) wok:
-goede (zonnebloem) olie, of olie die een grote hitte kan verdragen zonder bitter te worden. (wokolie is oké, dus, maar ook zonnebloemolie is goed) Olijfolie pakt de hitte niet en wordt bitter, geen aanrader dus.
Ik heb mijn wok niet 'zo groot' dat ik alles in één keer kan wokken en doe het in 'etappes':
1. wortelen en witte kool,
2. uien, paprika's, prei en knoflook,
3. champignons en erwten.
De groenten doe ik (ook in etappes uiteraard) in een grote ''soep'pan (10 ltr) en zet dit op een zeer matig vuur (eventueel een sudderplaatje eronder) om dan als laatste de rijst, omelet, peterselie en koriander erdoor te roeren. Nog ff goed opwarmen en serveren maar.
De kipsaté (-saus):
De kipsaté kun je al voorbereiden voordat je met het wokken begint, mits je het gezellig op een stokje wilt hebben.
In dat geval grijg je de gemarineerde kipblokjes op het vochtige satéstokje. Heb je een tafelgrill, of electrische bakplaat kun je de saté lekker grillen. BBQ kan uiteraard ook.
Vind je dat teveel werk of kies je er niet voor, geen probleem:
Neem je wok of hapjespan en doe de kipblokjes met marinade en al in de wok.
Op een hoog vuur wokken (omgooien) of onder goed roeren de kip bakken.
-> Tip: De kip moet wel gaar zijn maar niet droog!
goed wokken en na enkele minuten minimaal één blokje opensnijden. roze= nog even, wit = eruit!
Voor de Satésaus heb ik gewoon 'ordinaire" maar als best geteste satéhsaus gekocht van de Lidl:
"Vitasia Satehsaus".
Omdat mijn lieve kookhulpjes de kip niet op een stokkie wilden, heb ik de gemarineerde kip gewokt.
Heb de kipstukjes uit de wok gehaald met een schuimspaan en warm gehouden in de oven (40°C).
Het vleesnat/marinade heb ik 'gedoseerd' bij de satésaus gedaan, goed omroeren en......
Smullen maar!!! :-)
Kroepoek en een vers gebakken eiggie
maken het af :-)
Ik heb er bewust voor gekozen de gebakken rijst zonder vlees te bereiden,
1. voor gasten die vegetarisch zijn,
2. het portie vlees wordt al voorzien door de kipsatéh.
Doe in een (grote) wok:
-goede (zonnebloem) olie, of olie die een grote hitte kan verdragen zonder bitter te worden. (wokolie is oké, dus, maar ook zonnebloemolie is goed) Olijfolie pakt de hitte niet en wordt bitter, geen aanrader dus.
Ik heb mijn wok niet 'zo groot' dat ik alles in één keer kan wokken en doe het in 'etappes':
1. wortelen en witte kool,
2. uien, paprika's, prei en knoflook,
3. champignons en erwten.
De groenten doe ik (ook in etappes uiteraard) in een grote ''soep'pan (10 ltr) en zet dit op een zeer matig vuur (eventueel een sudderplaatje eronder) om dan als laatste de rijst, omelet, peterselie en koriander erdoor te roeren. Nog ff goed opwarmen en serveren maar.
De kipsaté (-saus):
De kipsaté kun je al voorbereiden voordat je met het wokken begint, mits je het gezellig op een stokje wilt hebben.
In dat geval grijg je de gemarineerde kipblokjes op het vochtige satéstokje. Heb je een tafelgrill, of electrische bakplaat kun je de saté lekker grillen. BBQ kan uiteraard ook.
Vind je dat teveel werk of kies je er niet voor, geen probleem:
Neem je wok of hapjespan en doe de kipblokjes met marinade en al in de wok.
Op een hoog vuur wokken (omgooien) of onder goed roeren de kip bakken.
-> Tip: De kip moet wel gaar zijn maar niet droog!
goed wokken en na enkele minuten minimaal één blokje opensnijden. roze= nog even, wit = eruit!
Voor de Satésaus heb ik gewoon 'ordinaire" maar als best geteste satéhsaus gekocht van de Lidl:
"Vitasia Satehsaus".
Omdat mijn lieve kookhulpjes de kip niet op een stokkie wilden, heb ik de gemarineerde kip gewokt.
Heb de kipstukjes uit de wok gehaald met een schuimspaan en warm gehouden in de oven (40°C).
Het vleesnat/marinade heb ik 'gedoseerd' bij de satésaus gedaan, goed omroeren en......
Smullen maar!!! :-)
Kroepoek en een vers gebakken eiggie
maken het af :-)
Mijn kookverhaal (Joke Wiggers)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
limelein zegt:
derbyke zegt:
grietje56 zegt:
ger2 zegt:
Verder lijkt het me erg lekker worden en goed te gebruiken met een vegetarische schoondochter. Ik moet altijd dubbel koken.