Recept
« Terug naar recepten
Gerookte kippendijen met pompoenchutney
PT45M
Gerookte kippendijen met pompoenchutney
Serveertip: Eerst een grote schep chutney op het bord, daarop de (gesneden) kippendijen. Bovenop de dijen een bolletje crème fraîche gemengd met appelstroop, en daarop de gefrituurde zoete aardappel met stekertje.
Bereiding
Hoe Gerookte kippendijen met pompoenchutney te bereiden
Dit is een recept van Topchef Caspar Burgi voor de Fair Flavours campagne van Fairfood, bekijk zijn video op www.fairflavours.org.
Chutney
Snipper de uien en fruit deze aan in een flinke scheut olijfolie. Doe de knoflook erbij en zorg ervoor dat deze niet te veel aanbakt. Voeg als de uitjes licht beginnen te kleuren de droge kruiden toe en myoteer (verwarm) deze even mee (als je droge kruiden verwarmd komen de etherische oliën vrij waardoor je eindproduct meer smaak krijgt). Voeg nu, pompoen, Spaanse peper en cherrytomaatjes toe en bak deze even mee. Blus dit alles af met het sap van 2 sinaasappels, 4 dl water en de witte wijnazijn. Laat alles op een zacht vuurtje ongeveer 30 minuten sudderen tot alles gaar is en er een mooie chutney ontstaat. Voeg iets meer water toe als de chutney droog kookt. Breng op smaak met zout en peper.
Kippendijen
Kippendijen eerst even aanbraden met wat zout en peper. Als de dijen mooi bruin zijn deze uit de pan halen, insmeren met olijfolie, 5 spices en op het rookrooster leggen. Leg midden in de rookpan het rookmotzaagsel en strooi hierover de inhoud van de zakjes venkelthee. Zet hierover het rooster met de kip en sluit de rookoven. Zet de rookoven op een laag vuurtje en rook de kip ongeveer 10 tot 15 minuten. Haal de kip uit de rookoven en zet deze in een voorverwarmde oven van 180 graden voor 10 minuten zodat deze goed kan garen.
Garnituur
Verwarm de frituur tot 170 graden en snijd de zoete aardappels met een schilmesje in dunne plakjes. Laat de schillen los in de frituur vallen, niet te veel in een keer en roer er voorzichtig in met een (vlees)vork zodat de schillen niet gaan plakken. Als de schillen goudbruin zijn uit de frituur halen en op keukenpapier laten uitlekken. Bestrooi met zout.
Bord opmaken
Eerst een grote schep chutney op het bord, daarop de gerookte (gesneden) kippendijen. Bovenop de dijen een mooie quenelle (ovaal bolletje) crème fraîche gemengd met appelstroop, en daarop de gefrituurde zoete aardappel met stekertje. Giet eventueel wat kwalitatief goede olijfolie over de dijen.
Chutney
Snipper de uien en fruit deze aan in een flinke scheut olijfolie. Doe de knoflook erbij en zorg ervoor dat deze niet te veel aanbakt. Voeg als de uitjes licht beginnen te kleuren de droge kruiden toe en myoteer (verwarm) deze even mee (als je droge kruiden verwarmd komen de etherische oliën vrij waardoor je eindproduct meer smaak krijgt). Voeg nu, pompoen, Spaanse peper en cherrytomaatjes toe en bak deze even mee. Blus dit alles af met het sap van 2 sinaasappels, 4 dl water en de witte wijnazijn. Laat alles op een zacht vuurtje ongeveer 30 minuten sudderen tot alles gaar is en er een mooie chutney ontstaat. Voeg iets meer water toe als de chutney droog kookt. Breng op smaak met zout en peper.
Kippendijen
Kippendijen eerst even aanbraden met wat zout en peper. Als de dijen mooi bruin zijn deze uit de pan halen, insmeren met olijfolie, 5 spices en op het rookrooster leggen. Leg midden in de rookpan het rookmotzaagsel en strooi hierover de inhoud van de zakjes venkelthee. Zet hierover het rooster met de kip en sluit de rookoven. Zet de rookoven op een laag vuurtje en rook de kip ongeveer 10 tot 15 minuten. Haal de kip uit de rookoven en zet deze in een voorverwarmde oven van 180 graden voor 10 minuten zodat deze goed kan garen.
Garnituur
Verwarm de frituur tot 170 graden en snijd de zoete aardappels met een schilmesje in dunne plakjes. Laat de schillen los in de frituur vallen, niet te veel in een keer en roer er voorzichtig in met een (vlees)vork zodat de schillen niet gaan plakken. Als de schillen goudbruin zijn uit de frituur halen en op keukenpapier laten uitlekken. Bestrooi met zout.
Bord opmaken
Eerst een grote schep chutney op het bord, daarop de gerookte (gesneden) kippendijen. Bovenop de dijen een mooie quenelle (ovaal bolletje) crème fraîche gemengd met appelstroop, en daarop de gefrituurde zoete aardappel met stekertje. Giet eventueel wat kwalitatief goede olijfolie over de dijen.
kris zegt: