Recept
« Terug naar recepten
Gratin van prei en zoete aardappel
PT45M
Gratin van prei en zoete aardappel
Een heerlijk gratin van prei en zoete aardappel recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Erwin Elens
Bereidingstijd:
45 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
Colruyt
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Gratin van prei en zoete aardappel te bereiden
Snij de prei in fijne ringen.
Schil de zoete aardappelen en snij in fijne schijven.
Schil de gember en rasp fijn.
Hak de macadamianoten fijn. Meng onder de geraspte emmentaler en kruid met het paprikapoeder.
Kook de preiringen en de schijven zoete aardappel gedurende 5 min. in lichtgezouten water. Giet af en laat goed uitlekken.
Smelt intussen de boter in een kookpot en bak de komijn samen met de geraspte gember tot die glazig is. Roer er de bloem onder en laat even drogen op het vuur. Roer er de koude melk onder tot u een gladde, gebonden saus krijgt.
Kruid de saus met nootmuskaat, peper en zout. Roer er de mosterd onder en laat nog even doorkoken.
Schik de gekookte groenten in een ovenschotel en verdeel er de witte saus over.
Bestrooi de ovenschotel met het mengsel van emmentaler en macadamianoten. Zet 20 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven. Zet de laatste 3 min. de grill aan voor een mooie goudbruine korst.
Dien onmiddellijk op.
Schil de zoete aardappelen en snij in fijne schijven.
Schil de gember en rasp fijn.
Hak de macadamianoten fijn. Meng onder de geraspte emmentaler en kruid met het paprikapoeder.
Kook de preiringen en de schijven zoete aardappel gedurende 5 min. in lichtgezouten water. Giet af en laat goed uitlekken.
Smelt intussen de boter in een kookpot en bak de komijn samen met de geraspte gember tot die glazig is. Roer er de bloem onder en laat even drogen op het vuur. Roer er de koude melk onder tot u een gladde, gebonden saus krijgt.
Kruid de saus met nootmuskaat, peper en zout. Roer er de mosterd onder en laat nog even doorkoken.
Schik de gekookte groenten in een ovenschotel en verdeel er de witte saus over.
Bestrooi de ovenschotel met het mengsel van emmentaler en macadamianoten. Zet 20 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven. Zet de laatste 3 min. de grill aan voor een mooie goudbruine korst.
Dien onmiddellijk op.
simone zegt: