Ook leuk om te serveren met gebakken appelschijfjes en het spek/sjalot mengsel bovenop de stamppot.
Lekker met gebakken bloedworst of balkenbrij, maar ook met stoofpotjes en wildgerechten.
Recept
« Terug naar recepten
Hete bliksem (Himmel und Erde)
PT30M
Hete bliksem (Himmel und Erde)
De stamppot met appels die we hier in Nederland kennen als 'hete bliksem'
is er in vele varianten. Het is een oud Nederlands gerecht met als
hoofdingrediënten (kruimige) aardappels, zure appels zoals goudrenetten
(of Boskoop) en zoete appels zoals Elstar (of Jonagold). In sommige
gevallen worden er ook weleens peren gebruikt.
In Duitsland is er een vergelijkbare versie die ze 'Himmel und Erde' noemen
en is er in net zoveel verschillende uitvoeringen. Het grootste verschil
tussen deze 2 gerechten is dat ze in Duitsland het gebakken spek/ui
mengsel er bovenop serveren. Ik heb het gemakshalve erdoorheen gedaan.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Duitsland
Keuken:
Europese
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Hete bliksem (Himmel und Erde) te bereiden
- Schil de aardappelen en de appels, snij ze in stukjes en kook ze in een ruime pan gaar (ongeveer 20 minuten). Giet ze af en stamp alles fijn.
- Bak ondertussen in een ander pannetje de spekjes met de gesneden sjalotten.
- Voeg melk, boter, peper, zout, nootmuskaat, suiker en citroensap toe aan het aardappel/appel mengsel en schep alles goed door elkaar.
- Voeg het gebakken spek/sjalot mengsel toe en schep alles door elkaar.