Dit recept is zonder korstje. Je kunt het bestrooien met paneermeel als je wilt.
Wat ik zelf erg lekker vind is een (oud) stukje stokbrood/pistolet of zo, met korst in stukjes breken en die door gesmolten boter roeren, Dit mengsel dan over de puree strooien, lekker krokant.
Recept
« Terug naar recepten
Ierse Vispastei
PT85M
Ierse Vispastei
Een heerlijk ierse vispastei recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Flavia Vasco de Sousa
Bereidingstijd:
85 min
Personen:
4/6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
1
Herkomst:
Ierland
Keuken:
Europese
Bron:
Klassieke quiches en taarten Anne Wilson 1998
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Ierse Vispastei te bereiden
Oven op 210 gr. C
1. De aardappels koken tot ze gaar zijn, afgieten en met 40 gram boter en 2 el slagroom pureren. Op smaak brengen met zout en peper. Warm houden.
2. De visfilets + gesnipperde prei + citroenschil + nootmuskaat + peperkorrels + laurierblaadjes + takjes peterselie in een pan doen met 6 dl melk. Breng dit aan de kook en laat het mengsel onafgedekt op laag vuur stoven tot de vis gaar is, maar niet uit elkaar valt. Het garen is afhankelijk van de dikte van de visfilets.
Haal de vis heel voorzichtig uit het kookvocht.
Zeef het vocht daarna, maar GOOI HET VOCHT NIET WEG. Giet na het zeven het kookvocht in de maatbeker en vul indien nodig het vocht aan met slagroom of melk tot je 3,5 dl hebt. Even wegzetten.
3.Droog de pan of neem een andere pan en smelt hierin de 30 gram boter. Voeg de ringetjes prei toe en smoor de prei ong. 10 minuten op zacht vuur.
Strooi dan al roerend de bloem erbij en roer goed ong. 1 minuut.
Giet dan het aangevulde kookvocht geleidelijk toe en laat de saus even koken.
4. Snij de vis in blokjes en roer dit voorzichtig samen met de gehakte peterselie door de saus. Breng op smaak met zout en peper.
5. De ovenschaal bespuiten met kookspray of invetten en de vismassa erin doen.
Het vismengsel afdekken met de puree. Met een vork de bovenkant van de puree "versieren". Doe de schaal in de oven en kijk na 20 minuten of alles heet en de puree lichtbruin is.
1. De aardappels koken tot ze gaar zijn, afgieten en met 40 gram boter en 2 el slagroom pureren. Op smaak brengen met zout en peper. Warm houden.
2. De visfilets + gesnipperde prei + citroenschil + nootmuskaat + peperkorrels + laurierblaadjes + takjes peterselie in een pan doen met 6 dl melk. Breng dit aan de kook en laat het mengsel onafgedekt op laag vuur stoven tot de vis gaar is, maar niet uit elkaar valt. Het garen is afhankelijk van de dikte van de visfilets.
Haal de vis heel voorzichtig uit het kookvocht.
Zeef het vocht daarna, maar GOOI HET VOCHT NIET WEG. Giet na het zeven het kookvocht in de maatbeker en vul indien nodig het vocht aan met slagroom of melk tot je 3,5 dl hebt. Even wegzetten.
3.Droog de pan of neem een andere pan en smelt hierin de 30 gram boter. Voeg de ringetjes prei toe en smoor de prei ong. 10 minuten op zacht vuur.
Strooi dan al roerend de bloem erbij en roer goed ong. 1 minuut.
Giet dan het aangevulde kookvocht geleidelijk toe en laat de saus even koken.
4. Snij de vis in blokjes en roer dit voorzichtig samen met de gehakte peterselie door de saus. Breng op smaak met zout en peper.
5. De ovenschaal bespuiten met kookspray of invetten en de vismassa erin doen.
Het vismengsel afdekken met de puree. Met een vork de bovenkant van de puree "versieren". Doe de schaal in de oven en kijk na 20 minuten of alles heet en de puree lichtbruin is.