KookJij

Kip Brabançonne

Een heerlijk kip brabançonne recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 150 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: naar een idee van Lekker van bij ons
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kip Brabançonne te bereiden

Goed, dit kost wat tijd en moeite. Maar echt lekker koken vraagt dat ook. Een ding is verzekerd: het is superlekker. Je hebt er wel een heel goede braadpot met deksel voor nodig (cocotte). In goedkope 18/10-potten lukt het minder goed.

Was het witlof in water met wat citroensap (niet altijd echt nodig) en dep het goed droog. Verwijder het bittere hart. Snijd drie stronken witlof overlangs door in de lengte.

Bereid de kip voor. Bestrooi de binnenkant met peper en zout. Vul ze op met 2 halve stronken witlof, een beetje peterselie, een klein takje verse tijm en een kluit roomboter.

Kruid de kip rondom met peper en zout. Bind ze opnieuw dicht. Schroei dan de kip dicht en bruin ze aan alle kanten (ongeveer 4-5 minuten per kant) in een ovenvaste braadpot (cocotte) op laag vuur met een klontje boter en een beetje olie. Niet te veel vetstof gebruiken omdat de kip zelf ook vet toevoegt. Neem hiervoor rustig de tijd. Gaat het te snel, dan verbrandt de boter rondom.
Leg er op het eind de resterende halfdoorgesneden stronken witlof rond en laat deze ook rondom even kleuren. Leg de kip op haar rug, overgiet ze met de kippenbouillon en doe het deksel op de braadpot en zet deze in een matig voorverwarmde warme oven van 160°C.

Overgiet de kip en het witloof regelmatig met het braadvocht (om de 15 à 20 minuten). Dat is het geheim van een lekkere Brabançonne. De smaken van de kip en het witloof moeten zich met elkaar vermengen. Een goede kip van ca. 1,5 kg heeft ongeveer anderhalf uur braadtijd (of meer naar smaak en wens) nodig.

Neem intussen een tweede braadpan om de resterende acht volledige witlofstronken te ‘braiseren’ (zachtjes te stoven). Smelt wat boter en olie in de braadpan. Laat het witlof lichtjes aanbakken. Kruid ze met nootmuskaat en wat zout. Voeg er een beetje water en scheutje groentebouillon aan toe. Ikzelf gebruik ‘Groentebouillon van de chef’ van Lacroix.
Na ongeveer 30 tot 40 minuten zal het witlof gaar zijn. Houd dit warm.

Als de kip gaar is naar behoeven, haal ze dan uit de braadpot en leg ze op een snijplank om een beetje te laten rusten. Voeg intussen wat room toe aan de witlof-kip-jus in de braadpot op het vuur. Laat een beetje inkoken. Bind eventueel die saus met wat sausdikker. Serveer dan de kip met het witlof en... rijst, frietjes, kroketten, puree of gekookte aardappeltjes. Naar wens dus.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Waar de klassieke Brabançonne met alle witlof bij het vlees wordt bereid, heb ik hier toch anders gekozen.
De echte klassieker is 'fazant Brabançonne'. Het lukt verbazend goed met een kip van goede kwaliteit.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Mark

Mark zegt:
Lekker, mmmmmm, met witloof, mijn favoriete groenten, mijn favoriet vlees, kip, mmmmmm
Willy

Willy zegt:
Ik zou het erg leuk vinden als jullie (na het maken) jullie reacties hier zouden geven.
Gebruik in elk geval goede ingrediënten!!
Laat de kip ook goed gaar worden. Smakelijk.
cath

cath zegt:
ziet er heel lekker uit, staat van nu af ook in mijn favorieten. Ik maak het dit week-end !! :)
Willy

Willy zegt:
Bedankt Els. Altijd blij met een positieve reactie. Ik kan je verzekeren dat je er absoluut geen spijt zal van hebben. De tijd en de moeite waard.
Groetjes
Willy
Els

Els zegt:
Deze kip gaan ik zeker eens maken.Heb dan ook het recept bij m'n favo's gezet.Succes met je verdere recepten.;)