Waar de klassieke Brabançonne met alle witlof bij het vlees wordt bereid, heb ik hier toch anders gekozen.
De echte klassieker is 'fazant Brabançonne'. Het lukt verbazend goed met een kip van goede kwaliteit.
Recept
« Terug naar recepten
Kip Brabançonne
PT150M
Kip Brabançonne
Een heerlijk kip brabançonne recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Willy Delcart
Bereidingstijd:
150 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Gevogelte
- > Bijgerechten - Groenten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
8
Herkomst:
Belgie
Keuken:
Belgische
Bron:
naar een idee van Lekker van bij ons
Kan worden ingevroren:
Ja
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Kip Brabançonne te bereiden
Goed, dit kost wat tijd en moeite. Maar echt lekker koken vraagt dat ook. Een ding is verzekerd: het is superlekker. Je hebt er wel een heel goede braadpot met deksel voor nodig (cocotte). In goedkope 18/10-potten lukt het minder goed.
Was het witlof in water met wat citroensap (niet altijd echt nodig) en dep het goed droog. Verwijder het bittere hart. Snijd drie stronken witlof overlangs door in de lengte.
Bereid de kip voor. Bestrooi de binnenkant met peper en zout. Vul ze op met 2 halve stronken witlof, een beetje peterselie, een klein takje verse tijm en een kluit roomboter.
Kruid de kip rondom met peper en zout. Bind ze opnieuw dicht. Schroei dan de kip dicht en bruin ze aan alle kanten (ongeveer 4-5 minuten per kant) in een ovenvaste braadpot (cocotte) op laag vuur met een klontje boter en een beetje olie. Niet te veel vetstof gebruiken omdat de kip zelf ook vet toevoegt. Neem hiervoor rustig de tijd. Gaat het te snel, dan verbrandt de boter rondom.
Leg er op het eind de resterende halfdoorgesneden stronken witlof rond en laat deze ook rondom even kleuren. Leg de kip op haar rug, overgiet ze met de kippenbouillon en doe het deksel op de braadpot en zet deze in een matig voorverwarmde warme oven van 160°C.
Overgiet de kip en het witloof regelmatig met het braadvocht (om de 15 à 20 minuten). Dat is het geheim van een lekkere Brabançonne. De smaken van de kip en het witloof moeten zich met elkaar vermengen. Een goede kip van ca. 1,5 kg heeft ongeveer anderhalf uur braadtijd (of meer naar smaak en wens) nodig.
Neem intussen een tweede braadpan om de resterende acht volledige witlofstronken te ‘braiseren’ (zachtjes te stoven). Smelt wat boter en olie in de braadpan. Laat het witlof lichtjes aanbakken. Kruid ze met nootmuskaat en wat zout. Voeg er een beetje water en scheutje groentebouillon aan toe. Ikzelf gebruik ‘Groentebouillon van de chef’ van Lacroix.
Na ongeveer 30 tot 40 minuten zal het witlof gaar zijn. Houd dit warm.
Als de kip gaar is naar behoeven, haal ze dan uit de braadpot en leg ze op een snijplank om een beetje te laten rusten. Voeg intussen wat room toe aan de witlof-kip-jus in de braadpot op het vuur. Laat een beetje inkoken. Bind eventueel die saus met wat sausdikker. Serveer dan de kip met het witlof en... rijst, frietjes, kroketten, puree of gekookte aardappeltjes. Naar wens dus.
Was het witlof in water met wat citroensap (niet altijd echt nodig) en dep het goed droog. Verwijder het bittere hart. Snijd drie stronken witlof overlangs door in de lengte.
Bereid de kip voor. Bestrooi de binnenkant met peper en zout. Vul ze op met 2 halve stronken witlof, een beetje peterselie, een klein takje verse tijm en een kluit roomboter.
Kruid de kip rondom met peper en zout. Bind ze opnieuw dicht. Schroei dan de kip dicht en bruin ze aan alle kanten (ongeveer 4-5 minuten per kant) in een ovenvaste braadpot (cocotte) op laag vuur met een klontje boter en een beetje olie. Niet te veel vetstof gebruiken omdat de kip zelf ook vet toevoegt. Neem hiervoor rustig de tijd. Gaat het te snel, dan verbrandt de boter rondom.
Leg er op het eind de resterende halfdoorgesneden stronken witlof rond en laat deze ook rondom even kleuren. Leg de kip op haar rug, overgiet ze met de kippenbouillon en doe het deksel op de braadpot en zet deze in een matig voorverwarmde warme oven van 160°C.
Overgiet de kip en het witloof regelmatig met het braadvocht (om de 15 à 20 minuten). Dat is het geheim van een lekkere Brabançonne. De smaken van de kip en het witloof moeten zich met elkaar vermengen. Een goede kip van ca. 1,5 kg heeft ongeveer anderhalf uur braadtijd (of meer naar smaak en wens) nodig.
Neem intussen een tweede braadpan om de resterende acht volledige witlofstronken te ‘braiseren’ (zachtjes te stoven). Smelt wat boter en olie in de braadpan. Laat het witlof lichtjes aanbakken. Kruid ze met nootmuskaat en wat zout. Voeg er een beetje water en scheutje groentebouillon aan toe. Ikzelf gebruik ‘Groentebouillon van de chef’ van Lacroix.
Na ongeveer 30 tot 40 minuten zal het witlof gaar zijn. Houd dit warm.
Als de kip gaar is naar behoeven, haal ze dan uit de braadpot en leg ze op een snijplank om een beetje te laten rusten. Voeg intussen wat room toe aan de witlof-kip-jus in de braadpot op het vuur. Laat een beetje inkoken. Bind eventueel die saus met wat sausdikker. Serveer dan de kip met het witlof en... rijst, frietjes, kroketten, puree of gekookte aardappeltjes. Naar wens dus.
Mijn kookverhaal (Willy Delcart)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Willy zegt:
Gebruik in elk geval goede ingrediënten!!
Laat de kip ook goed gaar worden. Smakelijk.
cath zegt:
Willy zegt:
Groetjes
Willy
Els zegt:
Mark zegt: