Recept
« Terug naar recepten
Pastitsio met Lam en Feta - Kaas
PT145M
Pastitsio met Lam en Feta - Kaas
Een pastisio is oorspronkelijk een quiche-achtig Grieks pasta gerecht, dat is opgebouwd uit laagjes. Als pasta wordt meestal een van de penne - variaties gebruikt.
Het wordt vaak als hoofdgerecht gegeven met een frisse salade. Je kunt het ook zien als snack of als lunch-hap.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
145 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
- > Hoofdgerechten - Pasta's
- > Hoofdgerechten - Ovenschotels
- > Ontbijt & Lunch - Warm
- > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Griekenland
Keuken:
Europese
Bron:
Griekse Familie
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Pastitsio met Lam en Feta - Kaas te bereiden
- Verhit de olie in een anti aanbak bakpan en fruit daarin aan de ui en knoflook tot de ui glazig is geworden.
- Voeg het lamsgehakt toe en bak dat al roerend rul en tot het een kleurtje heeft gekregen.
- Doe er dan bij het tomaten concentraat en roer dat goed door. Vervolgens de ontpelde tomaten met hun sappen, ras-el-hanout, munt, 2 theelepels djinten, de kaneel en notenmuskaat.
- Roer dat alles lekker door elkaar en breng het tot koken. Draai het vuur dan laag en laat het dan 20 minuten sudderen en roer er zo nu en dan in. Breng op smaak met zeezout en vers gemalen zwarte peper.
- Ondertussen 500 cc melk verhitten in een pannetje.
- Verhit 6 eetlepels roomboter in een tweede anti aanbak bakpan en voeg de 6 eetlepels bloem toe. Roer dit tot een roux en blijf roeren tot de roux een gouden kleur heeft gekregen. Dan de warme melk beetje bij beetje toevoegen tot een gladde homogene saus is ontstaan.
- Meng de 3 eidooiers met de overgebleven 250 cc melk en giet dat bij de roux-saus en roer goed en stevig door.
- Doe daar dan bij de overgebleven theelepel djinten en de verbrokkelde feta-kaas. Breng dit voor zichtig aan de kook en blijf roeren. Zorg dat alle klonten zijn weggeroerd. Breng op smaak meet zeezout en vers gemalen zwarte peper.
- Kook de penne al dente en beboter ondertussen de ovenschaal.
- Is de penne beetgaar, giet hem dan af en stort hem terug in de pan met de overgebleven 2 eetlepels roomboter.
- Voeg toe de eiwitten en de Parmezaanse rasp en roer dat goed door.
- Stort nu de helft van de penne in de ovenschaal, doe daar bovenop het gehakt mengsel en vervolgens daarop weer de andere helft van de pasta.
- Giet hierover de saus en nog eens 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas.
- Schuif dit geheel voor 40 minuten in de oven.
- Verdeel over de borden
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
We drinken hierbij een rode wijn