KookJij

Rijstgerecht met tonijn of zalm (Aroos ku tuna)

Vandaag weer na lange tijd bereid én aan gedacht foto's te maken.
Recept van:
Bereidingstijd: 35 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Curaçao
Keuken: Caraibische
Bron: mi mama (mijn moeder)
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Rijstgerecht met tonijn of zalm (Aroos ku tuna) te bereiden

Oven op 150-175°C maar pas als je dit gerecht gaat opwarmen.
Roer het ½ kopje geraspte kaas en de 3 eetlepels (room)boter of margarine door de nog lauwe rijst en laat die afkoelen.
De tonijn of zalm uit laten lekken, ongerechtigheden verwijderen en de vis in stukjes "breken".
De 3 à 4 eetlepels boter of margarine in een koekenpan verhitten en hierin de stukjes ui fruiten tot glazig en op het eind de peterselie erbij fruiten.
Dan de tonijn of zalm met de tomatenketchup erdoor roeren, eventueel wat zout en peper erbij en op zacht vuur eventjes opwarmen. Wil je sambal of Sweet Chili Sauce erin, dan kun je deze ook erdoor roeren.
Van het vuur nemen en een beetje laten afkoelen.
Vet ondertussen de ronde ovenschaal met wat margarine in.
De helft van de rijst over de bodem verdelen, hierop gaat het tonijn of zalmmengsel, dan de extra eetlepels geraspte kaas erover en op het laatst de rest van de rijst.
Tot zover kun je alles van tevoren bereiden.
Dit gerecht warm je daarna op in een matig verwarmde oven (150 à 175°C) ± 15 minuten.
Droogt de rijst volgens jou teveel uit op het eind, dan wat alufolie erover.

Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)

Dit gerecht maakte mijn moeder vaak toen we nog jong waren (lang geleden). Het is een Zuid-Amerikaans recept.
We woonden op Curaçao en mijn moeder had ontelbare schriften volgeschreven met recepten. Voor haar 4 dochters had ze ook extra schriften gemaakt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

crot

crot zegt:
Lijkt mij heel erg lekker, ga het zeker maken. Maar inderdaad met olijven, paprika en knoflook. Aangezien ze hier in Portugal niet zo van sambal houden ga ik het bereiden met Sweet Chili Saus.
fabita

fabita zegt:
Bedankt voor de reacties. Klinkt inderdaad vreemd, rijst met kaas, maar dat wordt daar wel meer gedaan. En wat ze (we)daar vreemd vinden is rijst met suiker. Lands eer.....Peterselie wordt in Zuid-Amerika wel vaker gefruit, meegekookt, gefrituurd. De schriften van mijn moeder heb ik bewaard, maar sommige recepten zijn zeer ingewikkeld en bewerkelijk. Maar ik zal er nog meer van opsturen. Groetjes Flavia:)
addie

addie zegt:
Hallo Flava,
Lijkt me een heerlijk recept, ik ga het zeker eens uitproberen. Bedankt.
Kookgroetjes, Addie
liske

liske zegt:
Rijst met kaas en boter, gefruite peterselie; een vreemd recept, maar zeker het proberen waard. Ik hoop dat je de schriften van je moeder goed bewaard hebt, want ik wil nog meer recepten zien!