Dit gerecht maakte mijn moeder vaak toen we nog jong waren (lang geleden). Het is een Zuid-Amerikaans recept.
We woonden op Curaçao en mijn moeder had ontelbare schriften volgeschreven met recepten. Voor haar 4 dochters had ze ook extra schriften gemaakt.
Recept
« Terug naar recepten
Rijstgerecht met tonijn of zalm (Aroos ku tuna)
PT35M
Rijstgerecht met tonijn of zalm (Aroos ku tuna)
Vandaag weer na lange tijd bereid én aan gedacht foto's te maken.
Recept van:
Flavia Vasco de Sousa
Bereidingstijd:
35 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
6
Herkomst:
Curaçao
Keuken:
Caraibische
Bron:
mi mama (mijn moeder)
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Rijstgerecht met tonijn of zalm (Aroos ku tuna) te bereiden
Oven op 150-175°C maar pas als je dit gerecht gaat opwarmen.
Roer het ½ kopje geraspte kaas en de 3 eetlepels (room)boter of margarine door de nog lauwe rijst en laat die afkoelen.
De tonijn of zalm uit laten lekken, ongerechtigheden verwijderen en de vis in stukjes "breken".
De 3 à 4 eetlepels boter of margarine in een koekenpan verhitten en hierin de stukjes ui fruiten tot glazig en op het eind de peterselie erbij fruiten.
Dan de tonijn of zalm met de tomatenketchup erdoor roeren, eventueel wat zout en peper erbij en op zacht vuur eventjes opwarmen. Wil je sambal of Sweet Chili Sauce erin, dan kun je deze ook erdoor roeren.
Van het vuur nemen en een beetje laten afkoelen.
Vet ondertussen de ronde ovenschaal met wat margarine in.
De helft van de rijst over de bodem verdelen, hierop gaat het tonijn of zalmmengsel, dan de extra eetlepels geraspte kaas erover en op het laatst de rest van de rijst.
Tot zover kun je alles van tevoren bereiden.
Dit gerecht warm je daarna op in een matig verwarmde oven (150 à 175°C) ± 15 minuten.
Droogt de rijst volgens jou teveel uit op het eind, dan wat alufolie erover.
Roer het ½ kopje geraspte kaas en de 3 eetlepels (room)boter of margarine door de nog lauwe rijst en laat die afkoelen.
De tonijn of zalm uit laten lekken, ongerechtigheden verwijderen en de vis in stukjes "breken".
De 3 à 4 eetlepels boter of margarine in een koekenpan verhitten en hierin de stukjes ui fruiten tot glazig en op het eind de peterselie erbij fruiten.
Dan de tonijn of zalm met de tomatenketchup erdoor roeren, eventueel wat zout en peper erbij en op zacht vuur eventjes opwarmen. Wil je sambal of Sweet Chili Sauce erin, dan kun je deze ook erdoor roeren.
Van het vuur nemen en een beetje laten afkoelen.
Vet ondertussen de ronde ovenschaal met wat margarine in.
De helft van de rijst over de bodem verdelen, hierop gaat het tonijn of zalmmengsel, dan de extra eetlepels geraspte kaas erover en op het laatst de rest van de rijst.
Tot zover kun je alles van tevoren bereiden.
Dit gerecht warm je daarna op in een matig verwarmde oven (150 à 175°C) ± 15 minuten.
Droogt de rijst volgens jou teveel uit op het eind, dan wat alufolie erover.
Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
fabita zegt:
addie zegt:
Lijkt me een heerlijk recept, ik ga het zeker eens uitproberen. Bedankt.
Kookgroetjes, Addie
liske zegt:
crot zegt: