KookJij

sambal goreng aardappelen

Een heerlijk sambal goreng aardappelen recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 3-4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe sambal goreng aardappelen te bereiden

Aardappelen schillen, schoonmaken,en in blokjes of plakjes snijden. Droogmaken met schone theedoek en bakken in hete olie tot ze lekker bruin zijn.
In schaal doen met keukenrol op de bodem en even wegzetten.
Ondertussen de fijngesneden ui en de rest van bovenstaande kruiden plus een flinke scheut ketjap in de vijzel doen en fijnmaken.
scheutje olie in de wok doen en goed heet laten worden. Kruidenmengsel uit de vijzel in de wok doen en kort bakken. De aardappeltjes erbij, en eventueel nog verder op smaak brengen met bijv nog wat ketjap of sambal...maar dat ligt er weer aan hoe heet of pittig jij dit gerecht wilt

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Bill

Bill zegt:
Hoe houd ik frietjes krokant
Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
Hallo esmarc, stuitte weer ff op jouw recept. Lijkt me lekker om het te maken, maar
het is echt wel anders dan wat ik heb geschreven in mijn reactie. Misschien is jouw recept de "natte"(=
met wat jus)versie, maar het zal ongetwijfeld smaken, hoor:D:p
esmarc

esmarc zegt:
Grappig...ik ken Indo's die zo een grote lepel in een pot zelfgemaakte (lees; dus...nóg hetere) sambal zetten, en dat zonder dat hun gezicht ook maar iets vertrekt, opeten....
Hou van pittig, mag ook wel heet, maar je moet de rest van de ingredienten nog wel kunnen proeven en de tranen moeten je niet over de wangen lopen...bedankt dus voor de tip!!!! (voor mij dus géén surinaamse sambal!):)
Sjourd Janssen

Sjourd Janssen zegt:
Je moet wel oppassen met Surinaamse sambal, ik als Indo zijnde, kan er zelf niet tegen. Er zijn zelfs sambal met de opschrift "eigen risico" dat zegt al genoeg:)
esmarc

esmarc zegt:
Hoi bametz-Saffrie en Sjourd; ik weet wat jullie bedoelen. Volgens mij zijn de 'frietjes'zelfs te koop in de toko Lien serie als een soort chips zeg maar..dit gerecht was echter door een indonesische mevrouw zelf bedacht en omdat zij het recept niet wou prijs geven ben ik zelf hiermee aan het experimenteren gegaan; het is dus geen snack of soort chips!! Maar een warme maaltijd die je al dan niet kunt serveren met nog een pittige salade en vlees erbij...we praten dus niet over hetzelfde gerecht! de aardappelblokjes worden bijv ook niet al te klein gesneden waardoor ze té knapperig (dus chipsachtig) worden. Het zijn eigenlijk gewoon gebakken aardappelen, maar dan met indisch tintje;)
Bert; helaas lukt het mij van deze en een heleboel andere gerechten niet om de bron te vermelden. Omdat ik altijd vergat wat ik in het verleden ook alweer allemaal had gekookt, ben ik 2 jr geleden begonnen met een schriftje waarin ik deze gerechten heb genoteerd al dan niet aangepast aan mijn eigen wensen(en helaas zonder bron)het zou ook best kunnen dat een aantal gerechten uit 1 van mijn kookboeken komt, maar mijn verzameling kookboeken is zóóóó vreselijk groot, dat het dus teveel is om de bron uit te zoeken. Mocht ik nieuwe gerechten hier plaatsen (dus niet uit mijn oude schriftje) dan zal ik er aan denken de bron te vermelden voor zover mogelijk...groetjes!!:D
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
ken dit recept;mijn moeder deed het vroeger zo,maar ik ben luier geworden.
Ik koop 2 zakjes Croko frietjes en 2 zakjes gezouten pinda's in de supermarkt.
2à3 eetl wokolie in de pan, schepje Surinaamse sambal, knoflookpoeder en de frietjes en de pinda's er door roeren,vuur temperen ,1kneepje citroensap (uit flesje),1 theel.suiker en dan vuur uit.Leg keukenpapier op een grote schaal en laat goed afkoelen;na 15 min.opdienen en je knippert met je ogen en de shaal is leeggegeten!!:D:D
bertal

bertal zegt:
Esther:
Mooie recepten, maar misschin kan je ook de bron vermelden:);)
m.v.g. Bert Allers
Sjourd Janssen

Sjourd Janssen zegt:
Dit recept is bij de indische reeds bekend alleen worden er geen plakjes van gemaakt maar hele dunne frietjes, grote van luciferhoutjes.
Om het makkelijker te make, koop een of meerdere zakjes hiervan in de supermarkt je bent zo klaar en je hoeft geen aarappelen te schillen.