Recept
« Terug naar recepten
Spekkoek
PT120M
Spekkoek
Spekkoek (Indonesisch: Spekuk of Lapis Legit) is een Indische cake- of koekachtige lekkernij die tijdens de koloniale tijd in Nederlands-Indië is ontstaan. Het recept is waarschijnlijk afgeleid van een vergelijkbare type cake van Duitse oorsprong, namelijk de Baumkuchen, maar aangepast met in Nederlands-Indië beschikbare ingrediënten.
Bereiding
Hoe Spekkoek te bereiden
- Spekkoek bestaat uit een laagje lichtgeel beslag en een laagje bruin beslag, om en om, waardoor het eruitziet als spek. Zet daarom twee aparte beslagkommen klaar, één voor het lichte beslag en één voor het donkere beslag.
- Scheid de eierdooiers en eiwitten van elkaar en doe ze in twee aparte kommen. Allebei goed loskloppen.
- Beslagkom 1
Doe boter en basterdsuiker in beslagkom 1. Goed mixen. Zeef de bloem en voeg toe. Weer goed mengen met de mixer. Daarna voeg je zowel de geklopte eiwitten als de dooiers toe en roer je het mengsel weer goed door. Koffieroom toevoegen en omscheppen. Tenslotte roer je de vanillesuiker en zout door het mengsel. De helft van het beslag hevel je over naar beslagkom 2. - Beslagkom 2
Voeg aan kom 2 alle kruiden toe en mix door elkaar, zodat je een bruin beslag krijgt.
Bakblik invetten met een beetje boter.
Schep hierin een dun laagje van het lichte beslag.
Schuif het bakblik in de voorverwarmde oven, die je op onderwarmte hebt gezet. Niet weglopen, want na enkele minuten is het eerste laagje al gaar. Dan wordt een tweede laagje bovenop de gare laag gegoten, ditmaal van het bruine beslag. Opnieuw in de oven zetten.
Om en om worden de laagjes in een paar minuten gebakken tot al het beslag op is. Je eindigt met een bruin laagje. Als de bovenste laag gaar is, is je koek klaar.
Harry Löhr zegt:
Je zou dit zelf kunnen wegen, dan kan je het recept omzetten naar grammen.