Alleen voor de borrel : 3 - 4 soorten hapjes
Hoofdmaal : 6 - 8 soorten hapjes
Recept
« Terug naar recepten
Tapas, Pintxos, Borrelhapjes,
PT30M
Tapas, Pintxos, Borrelhapjes,
Een heerlijk tapas, pintxos, borrelhapjes, recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Bereiding
Hoe Tapas, Pintxos, Borrelhapjes, te bereiden
ROOK-VIS-FRUIT
1).Alle ingrediënten zo goed als het gaat in ongeveer even grote stukken verdelen en om-en-om verdelen over 12 satéstokjes. Flink peperen en bedruppelen met limoensap
--->(Baskische) droge witte wijn, sherry
***
HAM-GARNALEN:
Rol de garnalen in een stripje ham of bacon en bevestig dan goed aan een satéstokje. Kwast in met de olie en laat 8 - 10 minuten in een oven op 215°C gaar een knapperig worden. Daarna flink peperen.
--->Sherry, witte droge wijn
***
PIPERADA:
Verhit de olie in een bakpan en bak de uien en knoflook tot de uien beginnen te kleuren. Doe er dan de paprika bij, daarna de ham cq bacon en vervolgens de tomaat. Zo nu en dan roeren en goed doorbakken tot een redelijk ingedroogde massa.
2).Ondertussen zijn de eieren losgeklutst en die worden nu over groente-preu gegoten. Zonder roeren wachten tot ze geheel gestold zijn. Het gerecht is nu gereed en kan worden overgebracht op een groot plat bord. Dan in kleine stukken snijden en met een cocktailprikker presenteren.
--->Droge witte wijn,sherry
***
GILDA:
Doe op een cocktailprikker of satéstokje de opgerolde 1/2 ansjovisfiletjes, vervolgens de chilli's en dan de ontpitte olijven.
--->Sherry, droge witte wijn
***
CATALAANSE GUACAMOLE:
1).Doe in de blender de uien, knoflook, peterselie,
ansjovis. Vervolgens de azijn en citroensap en tenslotte de olie. Maak hiervan een mooie homogene dressing en breng op smaak met veel peper.
2).Prak in een kom de gekuiste avocado's en tomaat tot een homogene massa en meng snel met de ansjovisdressing. Serveer op toast(jes).
--->Droge witte wijn en sherry
***
GARNAALKOEKJES UIT CADIZ:
1).De pellen en staarten van de schoongemaakte garnalen in 500 cc water opzetten in een pannetje en aan de kookbrengen. Deksel op de pan, vuur laag en 15 minuten laten trekken. Dan de vloeistof zeven en apart zetten.
2).Bloem en kikkererwtenmeel zeven met 1 theelepel zout en 1 theelepel peper. Deze massa met 300 cc garnalenbouillon roeren tot een glad beslag. Meng hierdoor de uien, knoflook, peterselie en gehakte garnalen. Zet dit 3 uur weg in de koeling en laat daarna weer op kamertemperatuur komen in 1 uur.
3).Laat in een grote bakpan de olijfolie heet worden en bak telkens 4 - 5 pannekoekjes in de koekenpan. (Telkens 1 eetlepel beslag storten in de pan en uitvlakken tot ongeveer 6 cm en omdraaien als de bovenzijde stolt). Dit zou ongeveer 24 pannenkoekjes moeten opleveren. Uit laten druipen op dubbel keukenpapier.
--->Witte wijn en Sherry
***
CHORIZO AL LA SIDRE:
1).Verhit de olie in een braadpan, waarin de worst goed en precies past. Prik in de worst met vork een HELEBOEL gaatjes en bruin de worst in de hete olie. Dit zal ongeveer een 2 -3 minuten zijn aan elke zijde.
Daarna de worst uit de pan halen en het vet weggooien.
2).Dan de worst weer terug doen in de pan en zoveel cider in de pan doen dat de worst voor de helft onder staat. Nu snel het cider aan de kook brengen en daar na op een laag vuur de chorizo gedurende 20 - 25 minuten gaar smoren.Zo nu en dan draaien.
3).In plakken snijden en velletjes verwijderen
--->Sherry en droge witte wijn
***
TOAST UI - IBERICO - FOIE GRAS
1).De uien met de knoflook en de olijfolie in de oven zetten op 85°C gedurende 2 uur.
2).Doe de wijn er bij en nog eens 2 uur in de oven op 85°C. Uit de oven halen, doorroeren en even uit laten wasemen.
3).De ondertussen geroosterde boterhammen nu bedekken met de uienpreu en een plak Iberico ham.
4).Een bakpan met anti-aanbaklaag goed heet laten worden en de foie gras 20 seconden lang op elke zijde even laten schrikken. Dan de de foie gras op de Iberico ham leggen en op smaak brengen met wat zout en veel peper.
--->Cava
***
BASKISCHE FRITES MET:
1).De aardappels voor-frituren in olie op 150°C. Zodra de aardappels gaan sizzelen en bruiselen zijn ze klaar en gaan ze een paar uur de diepvries in.
2).De mayonaise klaarzetten in een kommetje (een flinke kop vol dus).
3).De salsa Brava zelf maken:
Ui en knoflook in een flinke scheut olie glazig zweten en dan er bij doen de paprikapoeder en cayennepeper. Dit goed doorroeren en vervolgens de tomatenblokjes er bij. Laat de smurrie maar aan de kook komen en laat even doorpruttelen (10 minuutjes).
Dan de azijn en en suiker er doorroeren en met een staafmixer glad pureren en laten afkoelen.
4).De voorgefrituurde aardappelblokjes nu affrituren in olie van 175°C tot ze mooi bruin zijn en croquant. Af laten druipen en bestrooien met zout.
Geef elke persoon die een stokje meeprikt een saté stokje en een bordje met een lepel mayo en salsa Brava.
--->Sherry en witte wijn
***
STOKSNEETJE TONIJN - ANSJOVIS:
1).Roer de tonijn, ui, knoflook, mayo, kappertjes, limoensap, peper goed door elkaar en maak er een "korrelige" pasta van. Zet dit koud weg.
2).Snijd 12 sneetjes op de aangegeven wijze van een vers stokbrood.
3).Beleg de sneetjes met de koude tonijn-preu en leg daarop een ansjovisje en steek er een tandenstoker door. Binnen 1 uur gebruiken en koud wegzetten
--->Droge witte wijn,sherry
1).Alle ingrediënten zo goed als het gaat in ongeveer even grote stukken verdelen en om-en-om verdelen over 12 satéstokjes. Flink peperen en bedruppelen met limoensap
--->(Baskische) droge witte wijn, sherry
***
HAM-GARNALEN:
Rol de garnalen in een stripje ham of bacon en bevestig dan goed aan een satéstokje. Kwast in met de olie en laat 8 - 10 minuten in een oven op 215°C gaar een knapperig worden. Daarna flink peperen.
--->Sherry, witte droge wijn
***
PIPERADA:
Verhit de olie in een bakpan en bak de uien en knoflook tot de uien beginnen te kleuren. Doe er dan de paprika bij, daarna de ham cq bacon en vervolgens de tomaat. Zo nu en dan roeren en goed doorbakken tot een redelijk ingedroogde massa.
2).Ondertussen zijn de eieren losgeklutst en die worden nu over groente-preu gegoten. Zonder roeren wachten tot ze geheel gestold zijn. Het gerecht is nu gereed en kan worden overgebracht op een groot plat bord. Dan in kleine stukken snijden en met een cocktailprikker presenteren.
--->Droge witte wijn,sherry
***
GILDA:
Doe op een cocktailprikker of satéstokje de opgerolde 1/2 ansjovisfiletjes, vervolgens de chilli's en dan de ontpitte olijven.
--->Sherry, droge witte wijn
***
CATALAANSE GUACAMOLE:
1).Doe in de blender de uien, knoflook, peterselie,
ansjovis. Vervolgens de azijn en citroensap en tenslotte de olie. Maak hiervan een mooie homogene dressing en breng op smaak met veel peper.
2).Prak in een kom de gekuiste avocado's en tomaat tot een homogene massa en meng snel met de ansjovisdressing. Serveer op toast(jes).
--->Droge witte wijn en sherry
***
GARNAALKOEKJES UIT CADIZ:
1).De pellen en staarten van de schoongemaakte garnalen in 500 cc water opzetten in een pannetje en aan de kookbrengen. Deksel op de pan, vuur laag en 15 minuten laten trekken. Dan de vloeistof zeven en apart zetten.
2).Bloem en kikkererwtenmeel zeven met 1 theelepel zout en 1 theelepel peper. Deze massa met 300 cc garnalenbouillon roeren tot een glad beslag. Meng hierdoor de uien, knoflook, peterselie en gehakte garnalen. Zet dit 3 uur weg in de koeling en laat daarna weer op kamertemperatuur komen in 1 uur.
3).Laat in een grote bakpan de olijfolie heet worden en bak telkens 4 - 5 pannekoekjes in de koekenpan. (Telkens 1 eetlepel beslag storten in de pan en uitvlakken tot ongeveer 6 cm en omdraaien als de bovenzijde stolt). Dit zou ongeveer 24 pannenkoekjes moeten opleveren. Uit laten druipen op dubbel keukenpapier.
--->Witte wijn en Sherry
***
CHORIZO AL LA SIDRE:
1).Verhit de olie in een braadpan, waarin de worst goed en precies past. Prik in de worst met vork een HELEBOEL gaatjes en bruin de worst in de hete olie. Dit zal ongeveer een 2 -3 minuten zijn aan elke zijde.
Daarna de worst uit de pan halen en het vet weggooien.
2).Dan de worst weer terug doen in de pan en zoveel cider in de pan doen dat de worst voor de helft onder staat. Nu snel het cider aan de kook brengen en daar na op een laag vuur de chorizo gedurende 20 - 25 minuten gaar smoren.Zo nu en dan draaien.
3).In plakken snijden en velletjes verwijderen
--->Sherry en droge witte wijn
***
TOAST UI - IBERICO - FOIE GRAS
1).De uien met de knoflook en de olijfolie in de oven zetten op 85°C gedurende 2 uur.
2).Doe de wijn er bij en nog eens 2 uur in de oven op 85°C. Uit de oven halen, doorroeren en even uit laten wasemen.
3).De ondertussen geroosterde boterhammen nu bedekken met de uienpreu en een plak Iberico ham.
4).Een bakpan met anti-aanbaklaag goed heet laten worden en de foie gras 20 seconden lang op elke zijde even laten schrikken. Dan de de foie gras op de Iberico ham leggen en op smaak brengen met wat zout en veel peper.
--->Cava
***
BASKISCHE FRITES MET:
1).De aardappels voor-frituren in olie op 150°C. Zodra de aardappels gaan sizzelen en bruiselen zijn ze klaar en gaan ze een paar uur de diepvries in.
2).De mayonaise klaarzetten in een kommetje (een flinke kop vol dus).
3).De salsa Brava zelf maken:
Ui en knoflook in een flinke scheut olie glazig zweten en dan er bij doen de paprikapoeder en cayennepeper. Dit goed doorroeren en vervolgens de tomatenblokjes er bij. Laat de smurrie maar aan de kook komen en laat even doorpruttelen (10 minuutjes).
Dan de azijn en en suiker er doorroeren en met een staafmixer glad pureren en laten afkoelen.
4).De voorgefrituurde aardappelblokjes nu affrituren in olie van 175°C tot ze mooi bruin zijn en croquant. Af laten druipen en bestrooien met zout.
Geef elke persoon die een stokje meeprikt een saté stokje en een bordje met een lepel mayo en salsa Brava.
--->Sherry en witte wijn
***
STOKSNEETJE TONIJN - ANSJOVIS:
1).Roer de tonijn, ui, knoflook, mayo, kappertjes, limoensap, peper goed door elkaar en maak er een "korrelige" pasta van. Zet dit koud weg.
2).Snijd 12 sneetjes op de aangegeven wijze van een vers stokbrood.
3).Beleg de sneetjes met de koude tonijn-preu en leg daarop een ansjovisje en steek er een tandenstoker door. Binnen 1 uur gebruiken en koud wegzetten
--->Droge witte wijn,sherry
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
wouros zegt:
bametz-saffrie zegt:
Ik blijf erbij: jij MOET een keer meedoen met het programma "Wie is de Chef?"
Je zal hoge ogen gooien!!!
Ik proef tijdens het lezen hoe het moet smaken! Goed van je:p:D