Recept
« Terug naar recepten
Tarte Tatin van kerstomaten
PT30M
Tarte Tatin van kerstomaten
Een heerlijk tarte tatin van kerstomaten recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Annette Sieger
Bereidingstijd:
30 min
Personen:
4/6 personen
Categorieën:
- > Voorgerechten - Warm
- > Hoofdgerechten - Tapas
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
4
Herkomst:
Frankrijk
Keuken:
Europese
Bron:
Franse TV
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Tarte Tatin van kerstomaten te bereiden
-Verwarm de oven op 220°C voor.
-Was en droog je tomaatjes.
-Zet je bak vorm op de kookplaat of op het gas, strooi suiker uit over de bodem vervolgens de helft van de boter in kleine klontjes. Laat smelten maar niet aanbakken. Langzaam zal het geheel een bruin en vloeibaar stroopje worden. Voordat alles aan je lepel als een taaie toffee gaat zitten: alle tomaatjes erbij doen. Schud de vorm en rol de tomaatjes. Het moet wel goed heet blijven maar de tomaten blijven heel. Zet de vorm voor 20 min. in de oven zo dat het door karameliseert.
In tussen pel de sjalotjes en snijd ze in zeer dunne ringen. In een koekenpan met de rest van de boter laten "zweten", dat wil zeggen glazig en geurig laten worden ZONDER ze bruin te bakken.
Haal de vorm met de tomaten uit de oven, het mag er best een beetje aangebakken en aangedroogd uitzien.
Verdeel de sjalotjes over de tomaten maal peper en zout erover. Dek af met bladerdeeg dat rondom langs de randen met een houten spatel naar beneden gedrukt moet worden.
Prik gaten in het deeg zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Tijdens het bakken controleren of de gatjes nog open zijn zo nodig met een lang mes opnieuw wat prikken. Geef het 40 minuten.
Daarna uit de oven halen , meteen een platte schaal er op leggen en het Snel geheel omkeren.
Pas op! als er niet genoeg vocht is verdampt kan het tijdens deze actie een iets lekken als je te traag bent...
Laat het even lekker uitdampen, de randen zijn bruin en worden knapperig.
Garneer met gescheurde basilicum blaadjes.
-Was en droog je tomaatjes.
-Zet je bak vorm op de kookplaat of op het gas, strooi suiker uit over de bodem vervolgens de helft van de boter in kleine klontjes. Laat smelten maar niet aanbakken. Langzaam zal het geheel een bruin en vloeibaar stroopje worden. Voordat alles aan je lepel als een taaie toffee gaat zitten: alle tomaatjes erbij doen. Schud de vorm en rol de tomaatjes. Het moet wel goed heet blijven maar de tomaten blijven heel. Zet de vorm voor 20 min. in de oven zo dat het door karameliseert.
In tussen pel de sjalotjes en snijd ze in zeer dunne ringen. In een koekenpan met de rest van de boter laten "zweten", dat wil zeggen glazig en geurig laten worden ZONDER ze bruin te bakken.
Haal de vorm met de tomaten uit de oven, het mag er best een beetje aangebakken en aangedroogd uitzien.
Verdeel de sjalotjes over de tomaten maal peper en zout erover. Dek af met bladerdeeg dat rondom langs de randen met een houten spatel naar beneden gedrukt moet worden.
Prik gaten in het deeg zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Tijdens het bakken controleren of de gatjes nog open zijn zo nodig met een lang mes opnieuw wat prikken. Geef het 40 minuten.
Daarna uit de oven halen , meteen een platte schaal er op leggen en het Snel geheel omkeren.
Pas op! als er niet genoeg vocht is verdampt kan het tijdens deze actie een iets lekken als je te traag bent...
Laat het even lekker uitdampen, de randen zijn bruin en worden knapperig.
Garneer met gescheurde basilicum blaadjes.
Mijn kookverhaal (Annette Sieger)
Ik heb 15 jaar (mijn eerste 15) in Zuid Frankrijk gewoond en heb regelmatig op zondag bij mijn Franse vriendinnetjes zitten smullen als er zo een geweldig diner was van 12 tot 16. Wat een feest! Ik vind het nu heerlijk om als die nostalgische aroma's weer terug te vinden. Dit is dan alvast zo iets.
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
Annette zegt:
annette zegt:
wouros zegt:
Ga dit zeker eens proberen.
Redactie Kookjij