KookJij

Visstoofpot Portugal-eenpans CALDEIRADA variant

Een heerlijk visstoofpot portugal-eenpans caldeirada variant recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Portugal
Keuken: Europese
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Visstoofpot Portugal-eenpans CALDEIRADA variant te bereiden

1). Verhit in de pan 4 eetlepels olie en fruit daarin aan de uien, knoflook, paprika, lomboks en peterselie tot de uien glazig zijn.
2). Haal de pan van het vuur en verdeel de ingrediënten over één of meerdere lagen in de pan:
-leg op de uienmassa een laagje aardappelschijfjes, daarover de gepelde tomaten, dan de vis en herhaal dat nogmaals
-verkruimel de visbouillontablet tot poeder en strooi dat gelijkmatig over de inhoud van de pan.
-ietsje zout en verrekt veel vers gemalen peper
-giet dan de wijn en de olie in de pan
3). Zet de pan weer op het vuur en breng snel aan de kook met deksel er op. Zodra het vocht in de pan kookt, vuur lager draaien en 45 minuten laten sudderen.
4). In principe is het gerecht dan klaar.
5). Het is echter een goed idee om de pan nog eens 1 uur in de oven te zetten, die op 100°C staat.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

DIEN OP:-->In voorverwarmde diepe borden een portie scheppen en bestrooien met gehakt korianderblad.
Serveer hierbij een salade met vers bruin brood.
OPTIE: je kunt er nog geraspte oude kaas over strooien
NOTA BENE: Let wel dit is een variant. Elk gezin maakt in Portugal z'n eigen versie van Caldeirada.
-andere vissoorten
-andere groentes
-andere verhoudingen
-wel of niet scherper
Veel gezinnen zetten de pan met alle ingrediënten in de oven zonder eerst de uien enz. aan te fruiten. Ze gaan 's ochtends weg en zetten de oven aan op 120°C en zetten de oven pas weer uit als ze 's avonds terugkomen. Het eten is dan lekker al klaar!!! In dit laatste geval is het wel belangrijk dat er voldoende vocht in de pan heeft gezeten.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Yvonne

Yvonne zegt:
Hallo Jan. Dit was het recept dat ik zocht. Er zat inderdaad ook winterpeen in. Ik heb het gegeten in Armacau de Pera in de algarve. En ik kan het iedereen aanbevelen. Bedankt voor je speurwerk.
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Hallo Yvonne,na speurwerk heb ik een recept gevonden van René Pluijm die oct/nov/dec 2009 op de televisie is geweest.
Ik heb het enigszins bewerkt en opgenomen in de collectie.Het staat nu onder "Visstoofpot Portugal (Eenpans "Cataplana"variant).Dit is niet het oorspronkelijke recept (daar zit geen wijn en paprika in in ieder geval)maar een variatie erop.
Jan A.
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Hallo Yvonne,
Varkensvlees met venusschelpen zal ook zeker voorkomen,maar met mosselen is het vrij bekend in de Alentejo (Zuiden van Portugal).Sorry, ik heb er geen recept van.
Jan A.
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Betty,Natuurlijk kan dat.Maar ik ben er een van de slow(ere)-cooking.
Jan A.
betty

betty zegt:
Kan dit gerecht ook op hogere temperatuur en in kortere tijd in de oven?:p:p
Yvonne

Yvonne zegt:
Lijkt me heerlijk. Ik ga het maken.
Ik heb in portugel ook een eenpansgerecht gegeten met aardappeltjes varkensvlees en venusschelpen. Weet iemand hoe het heet en kun je het recept opschrijven?
Joke

Joke zegt:
Heb gisteren een vis en vlees gerecht in tajine gemaakt. Kan met dit gerecht ook prima!:p
adriaan1

adriaan1 zegt:
Een goed recept , vis in deze tijd !:)
omi

omi zegt:
Lijkt me heerlijk, ga het volgende week maken.