DIEN OP:-->In voorverwarmde diepe borden een portie scheppen en bestrooien met gehakt korianderblad.
Serveer hierbij een salade met vers bruin brood.
OPTIE: je kunt er nog geraspte oude kaas over strooien
NOTA BENE: Let wel dit is een variant. Elk gezin maakt in Portugal z'n eigen versie van Caldeirada.
-andere vissoorten
-andere groentes
-andere verhoudingen
-wel of niet scherper
Veel gezinnen zetten de pan met alle ingrediënten in de oven zonder eerst de uien enz. aan te fruiten. Ze gaan 's ochtends weg en zetten de oven aan op 120°C en zetten de oven pas weer uit als ze 's avonds terugkomen. Het eten is dan lekker al klaar!!! In dit laatste geval is het wel belangrijk dat er voldoende vocht in de pan heeft gezeten.
Recept
« Terug naar recepten
Visstoofpot Portugal-eenpans CALDEIRADA variant
PT60M
Visstoofpot Portugal-eenpans CALDEIRADA variant
Een heerlijk visstoofpot portugal-eenpans caldeirada variant recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Jan A van der Hoeden
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
6 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
11
Herkomst:
Portugal
Keuken:
Europese
Bron:
Familie
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Visstoofpot Portugal-eenpans CALDEIRADA variant te bereiden
1). Verhit in de pan 4 eetlepels olie en fruit daarin aan de uien, knoflook, paprika, lomboks en peterselie tot de uien glazig zijn.
2). Haal de pan van het vuur en verdeel de ingrediënten over één of meerdere lagen in de pan:
-leg op de uienmassa een laagje aardappelschijfjes, daarover de gepelde tomaten, dan de vis en herhaal dat nogmaals
-verkruimel de visbouillontablet tot poeder en strooi dat gelijkmatig over de inhoud van de pan.
-ietsje zout en verrekt veel vers gemalen peper
-giet dan de wijn en de olie in de pan
3). Zet de pan weer op het vuur en breng snel aan de kook met deksel er op. Zodra het vocht in de pan kookt, vuur lager draaien en 45 minuten laten sudderen.
4). In principe is het gerecht dan klaar.
5). Het is echter een goed idee om de pan nog eens 1 uur in de oven te zetten, die op 100°C staat.
2). Haal de pan van het vuur en verdeel de ingrediënten over één of meerdere lagen in de pan:
-leg op de uienmassa een laagje aardappelschijfjes, daarover de gepelde tomaten, dan de vis en herhaal dat nogmaals
-verkruimel de visbouillontablet tot poeder en strooi dat gelijkmatig over de inhoud van de pan.
-ietsje zout en verrekt veel vers gemalen peper
-giet dan de wijn en de olie in de pan
3). Zet de pan weer op het vuur en breng snel aan de kook met deksel er op. Zodra het vocht in de pan kookt, vuur lager draaien en 45 minuten laten sudderen.
4). In principe is het gerecht dan klaar.
5). Het is echter een goed idee om de pan nog eens 1 uur in de oven te zetten, die op 100°C staat.
Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)
Reageer op dit recept
Reacties op dit recept
deuxchapeaux zegt:
Ik heb het enigszins bewerkt en opgenomen in de collectie.Het staat nu onder "Visstoofpot Portugal (Eenpans "Cataplana"variant).Dit is niet het oorspronkelijke recept (daar zit geen wijn en paprika in in ieder geval)maar een variatie erop.
Jan A.
deuxchapeaux zegt:
Varkensvlees met venusschelpen zal ook zeker voorkomen,maar met mosselen is het vrij bekend in de Alentejo (Zuiden van Portugal).Sorry, ik heb er geen recept van.
Jan A.
Yvonne zegt:
Ik heb in portugel ook een eenpansgerecht gegeten met aardappeltjes varkensvlees en venusschelpen. Weet iemand hoe het heet en kun je het recept opschrijven?
Yvonne zegt: