Recept
« Terug naar recepten
Zuurkoolschotel met abrikozen en appelstroop
PT20M
Zuurkoolschotel met abrikozen en appelstroop
Een vegetarische stamppot met zuurkool, aardappelen, gebakken uien, appel, gedroogde abrikozen. appelstroop en crème fraiche, gegratineerd met geraspte kaas. De appelstroop geeft een heerlijke smaak aan de zuurkool.
Recept van:
Petra Wiggers
Bereidingstijd:
20 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Europese
Bron:
Eigen recept
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Zuurkoolschotel met abrikozen en appelstroop te bereiden
- Kook de aardappelen gaar in water met zout. Laat de aardappelen goed droog stomen.
- Verhit de boter in de pan. Voeg de uisnippers toe. Bak de uisnippers tot ze glazig zien.
- Was de gedroogde abrikozen en snij ze in kleine stukjes.
- Voeg het laurierblad, jeneverbessen, karwijzaad , stukjes appel en de stukjes abrikozen toe aan de gebakken uien en bak dit nog even samen mee.
- Haal de zuurkool met een vork uit elkaar en doe de zuurkool bij de overige ingrediënten in de pan. Voeg dan een ½ dl water en een flinke eetlepel appelstroop eraan toe. Roer alles goed door elkaar en breng de zuurkool aan de kook.Laat de zuurkool plm. 20 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan tot de zuurkool gaar is. Het vocht moet nu zoveel mogelijk ingekookt zijn.
- Maak de zuurkool verder op smaak met zwarte peper en een paar druppels tabasco.
- Verwijder het laurierblaadje .
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Stamp de aardappelen met crème fraîche en zuurkool door elkaar. Verdeel de stamppot over de ovenschaal. Strooi de geraspte kaas over de zuurkool.Zet de schaal plm. 25 - 30 minuten in het midden van de oven tot dezuurkoolschotel een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
Mijn kookverhaal (Petra Wiggers)
Tijdens het koken kwam ik op het idee om gedroogde abrikozen en appelstroop door deze zuurkoolschotel te doen en deze schotel was echt een succes. Appel doe ik al vaak door de zuurkool en ook de crème fraiche omdat de zuurkool dan zo lekker romig wordt.