KookJij

Papoutsakia spitika

Een heerlijk papoutsakia spitika recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 100 min
Personen: 2 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Balkan
Bron: Eigen recept
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Papoutsakia spitika te bereiden

1. Maak een redelijk dikke béchamelsaus met de boter, bloem, nootmuskaat, melk en een beetje citroensap.
2. Pel en snijd de sjalot en de teen look zeer fijn. Stoof deze aan in een beetje boter met een klein beetje bakolie. Zet even van het vuur weg.
3. Meng het gehakt met broodkruim, het hele ei, peper, zout en een scheutje room.
4. Was de aubergines. Snijd ze in de lengte middendoor. Verwijder de groene topjes. Haal de helft van het vlees er met een lepeltje uit. Zie toe dat je er niet al te veel uithaalt! Snijd het auberginevlees in kleine stukjes en voeg dit bij het sjalot-look-mengsel. Voeg eventueel nog een beetje olie toe. Stoof nog even op en meng dit goed onder het gehakt.
5. Wrijf een ovenschaal lichtjes in met olie. Leg de halve aubergines op de schaal en verdeel het gehakt over de aubergines. Overgiet ze met de dikke béchamel. Bestrooi met de kaas.
6. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 30 minuten. Laat ze na 30 minuten nogmaals 30 minuten verder garen op 140°. Dit is uiteraard erg afhankelijk van je soort oven. Controleer dus de gaarheid van de aubergines en het al te fel kleuren van de kaas.
7. Serveer als hoofdgerecht met rijst, als voorgerecht met brood.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Papoutsakia spitika betekent letterlijk 'Aubergine pantoffeltjes van het huis'. Het is een typisch Grieks gerecht, maar hier neergezet met onze eigen noordelijke toets. In de zomer is het hier best te maken omwille van de zomerse gekweekte aubergines in eigen streek. We leefden zelf een hele tijd (mijn huidige echtgenote zelfs 32 jaar) in Griekenland (Athene). Dus de keuken is mij niet echt vreemd.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst