Winnend recept op de Hobbykokwedstrijd 2008
creatie foodfotograaf Bruno Couwenberg
meer info: www.couwenberg.be
Recept
« Terug naar recepten
Trio van Sprot
PT75M
Trio van Sprot
Een heerlijk trio van sprot recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Bereiding
Hoe Trio van Sprot te bereiden
Snij de pijpajuin en de champignons in brunoise (kleine dobbelsteentjes) en sueer in de olijfolie. Bevochtigen met de bouillon en kruiden met peper en dille, 12 min. koken.
De gewassen en versneden waterkers toevoegen ± 5 min. laten doorkoken. Mixen, eventueel passeren (zeven) en warm houden. Niet meer laten koken om de groene kleur te bewaren. De room licht opkloppen.
De sprot prepareren: ontdoen van alle graten, velletjes, vetrandjes tot dat er enkel nog mooi vlees overblijft.
Grof cutteren met een scheutje olijfolie, peperen en in de koelkast opbergen.
De zeste van 1/8 schil, + 1/8 sap van de limoen toevoegen naar smaak. Meng hierbij een brunoise van een (gewassen) appel met schil en de pijpajuin.
Vermaal de kruiden voor de droge marinade in een blender, of gebruik de Bamix.
Spoel de linzen tot het water helder is en kook deze
5 minuten (al dente).
Kort droog marineren.
Leg de filets met de velkant naar onder. Smeer de met het mes gesneden dille en citroenmelisse open. Voeg hier 1/2 vh kruidenmengsel + 1el suiker aan toe. De filets toe plooien, en 1 à 2 uur in folie gewikkeld, in de koelkast bewaren.
De kruiden afhalen, het vocht afdippen en terug bestrooien met de rest van het kruidenmengsel.
De gewassen en versneden waterkers toevoegen ± 5 min. laten doorkoken. Mixen, eventueel passeren (zeven) en warm houden. Niet meer laten koken om de groene kleur te bewaren. De room licht opkloppen.
De sprot prepareren: ontdoen van alle graten, velletjes, vetrandjes tot dat er enkel nog mooi vlees overblijft.
Grof cutteren met een scheutje olijfolie, peperen en in de koelkast opbergen.
De zeste van 1/8 schil, + 1/8 sap van de limoen toevoegen naar smaak. Meng hierbij een brunoise van een (gewassen) appel met schil en de pijpajuin.
Vermaal de kruiden voor de droge marinade in een blender, of gebruik de Bamix.
Spoel de linzen tot het water helder is en kook deze
5 minuten (al dente).
Kort droog marineren.
Leg de filets met de velkant naar onder. Smeer de met het mes gesneden dille en citroenmelisse open. Voeg hier 1/2 vh kruidenmengsel + 1el suiker aan toe. De filets toe plooien, en 1 à 2 uur in folie gewikkeld, in de koelkast bewaren.
De kruiden afhalen, het vocht afdippen en terug bestrooien met de rest van het kruidenmengsel.