KookJij

Bloemkoolaardappelen

Een heerlijk bloemkoolaardappelen recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Ovenschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Bloemkoolaardappelen te bereiden

Een roux maken met gesmolten boter en bloem.
De melk toevoegen en al roerend aan de kook brengen.
Op smaak brengen met peper en zout.
Van het vuur nemen, er de room doorroeren, samen met de helft van de gemalen kaas.
De geschilde aardappelen, het gewassen lof van de bloemkolen en de sneetjes spek samen gaarkoken.
De gekookte aardappelen en het lof mixen.
Het spek fijnsnijden en samen met enkele vlokjes boter bij de aardappelen voegen.
Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Alles goed mengen.
Een schotel beboteren en het aardappelmengsel hierin brengen. De schotel moet voldoende groot zijn zodat met dit mengsel slechts de helft van de schotel gevuld is.
De bloemkool verdelen in roosjes en koken in gezouten water.
De bloemkoolroosjes op het aardappelmengsel leggen, overgieten met de kaassaus en bestrooien met de rest van de gemalen kaas.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

bertal

bertal zegt:
Hns en derbyke,

Bedankt en ook een fijn weekend.

Gr. Bert:);)
hns

hns zegt:
Oh ja, ter aanvulling. Ik heb van het loof alles gebruikt, ook de 'zware' nerven van het blad. Ziet er een beetje vreemd uit, maar smaakt prima in het gerecht.
Hans:):):p
derbyke

derbyke zegt:
Graag gedaan, bepaalde zaken staan op de eerste plaats ;) ik kan ook niet altijd dadelijk reageren, we zijn er om elkaar te helpen. Fijn weekend en tot horen :);):p
hns

hns zegt:
Hoi beste Bert, heb je hapje gemaakt, bedankt daarvoor! Was smakelijk, ook het 'loof' doet het goed in het gerecht. Heb ipv Herbie, Friese nagelkaas gebruikt. De oventijd 45 min op 150 grd. Blijft wel een beetje papperig, maar smaak was OK, we hebben ervan genoten. grt Hans:):):)
bertal

bertal zegt:
Marja van Maldegem,
Je kan de jonge blaadjes die om de kern van de bloemkool zitten gebruiken. Veel succes:);)
gr. Bert
Marja van Maldegem

Marja van Maldegem zegt:
Bert bedankt derbyke voor het reageren op de vragen van hns en marrja maar mijn vraag is nog niet beantwoord want ik ken niet het gebruik van lof van bloemkool dus is mijn vraag is dat het groene blad van bloemkool dat je gebruikt??gr.Marja
bertal

bertal zegt:
derbyke,

Bedankt dat je al gereageerd op de vragen van hns en marrja.
Heb gisteren de mail niet geopend (Oppas oma en opa)gr. Bert:);)
derbyke

derbyke zegt:
Even gaan googlen en inderdaad.
Herbie




Een assortiment jonge kruidenkazen: met brandnetel, selder/bieslook, peper/look, boterkruiden, komijn of fenegriek. Dit alles uit rauwe, biologische koemelk.



Streekbeschrijving : Melk uit de Westhoek, verwerkt in Gent

Absoluut vetgehalte : 35%

Uiterlijk : Ronde bollen van 4kg - neutrale plastic coating

Doorsnede : 25 cm

Geur : vol, aromatisch, afhankelijk van de kruidensoort

Bijkomende smaak : romig, afhankelijk van de kruidensoort

Bewaring : koele, droge plaats of groentenlade frigo, op tijd uithalen

Versnijding : in sneetjes, blokjes of porties

Dranken : jonge, fruitige rode wijnen - blonde bieren

Tip : beleg, bij aperitief, kaasplank
Dat weten we ook weeral :);):p
derbyke

derbyke zegt:
Volgens de bereiding komt Herbie er niet in voor maar wel gemalen kaas, veronderstel dat Herbie de kaas is :);):p
marrja

marrja zegt:
Dit lijkt mij ook een lekkere bereiding maar ik weet ook niet wat Herbie is maar wat wordt bedoeld met lof van de bloemkool is dat het groene blad??? groetjes Marja
hns

hns zegt:
He Bert, jij doet leuke dingen.
Het proberen waard!
Kun je me vertellen wat Herbie is?
Mvgrt Hans de Vos:):):)